Det er det amerikanske tidsskritet Newsweek som bringer de oppsiktsvekkende opplysningene i oktober-nummeret.

Hjernen bak

Mohammed Atta mistenkes for å ha vært hjernen bak det omfattende terrorangrepet mot USA 11. september.

Etterforskerne tror også at det kan være Atta som satt bak spakene i flyet som styrtet i nordtårnet på World Trade Center, klokken 08.48 lokal tid. 18 minutter senere krasjet et fly til i det andre tårnet.

I brevet han skal ha etterlatt seg, heter det: "Vær beredt til å å møte Gud. Forbered deg til dette øyeblikket.

Avviker

Men det er en ting som forvirrer etterforskerne: Atta avviker fra den typiske lederskikkelse.

— Det ser ut til at gruppens leder var med ned i flyet, sier en offisiell kilde til Newsweek.

Sentrale personer i etterforskningen sier til nyhetsmagasinet at de mener å ha identifisert terroraksjonens regnskapsfører, som også kan være en nøkkelfigur i Osama bin Ladens nettverk Al Qaeda.

Sendte småpenger i posten

En uke før terrorangrepet, skal Atta ha sendt en pakke til regnskapsføreren, som holder til i De forente Arabiske Emirater. Etterforskerne tror pakken inneholdt penger, og mener også at flere av de andre kaprerne overførte penger til ulike steder i Midtøsten i uken før angrepet.

— De sendte avgårde vekslepengene sine, ettersom de skulle avgårde til et sted hvor de ikke kom til å trenge penger, sier en anonym kilde til bladet.

Planleggingen og gjennomføringen av selve terroraksjonen skal ha kostet terroristene omtrent 200.000 dollar (1.725.000 kroner).

Det er, ifølge etterforskerne, ti ganger så mye som anslaget mot World Trade Center i 1993. Beløpet er likevel så lite, at det kan ha blitt overført til agentene i sedler med lave valører. Slik kan terroristene ha unngått oppmerksomhet rundt transaksjonene.

Faksimile fra Newsweek