Iraks nye makthavere står overfor formidable utfordringer, slo general Michael Hayden fast da han orienterte forsvarskomiteen i Senatet.

— Indre splittelse og maktkamp mellom sjiamuslimene gjør det vanskelig for sjialedere å gjøre det som er nødvendig for å lette sunnimuslimenes frykt for å bli dominert, sa CIA-sjefen.

— Radikale sjiamuslimske militsgrupper og utbrytergrupper fyrer opp under volden, mens brutale sunnimuslimske angrep får selv moderate sjiamuslimer til å spørre om det er mulig å oppnå forsoning mellom sunniene og den nye sjiadominerte maktstrukturene, sa Hayden.

Sekterisme

CIA-sjefen anklager videre Iran for å skvette bensin på bålet i Irak, og for til og med å støtte sjiamuslimske fraksjoner som ligger i strid med hverandre.

— Volden i Irak undergraver statens evne til å styre, mener Hayden.

— Sikkerhetsstyrkene preges av sekterisme, utilstrekkelige departementer hindrer framskritt på viktige områder og statlig byråkrati og korrupsjon, ineffektivitet og partiskhet går ut over det irakiske folk, slår CIA-sjefen fast.

Sjiamilits

Øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Midtøsten, general John Abizaid, var også på teppet i forsvarskomiteen i Senatet onsdag.

Han understreket behovet for å avvæpne Iraks sjiamuslimske militsgrupper og medga at flere amerikanske soldater neppe er løsningen.

Abizaid avviste de tre vanligste forslagene for å løse USAs problemer i Irak som urealistiske.

Problematisk

Verken en gradvis amerikansk tilbaketrekking fra Irak, en betydelig økning av antallet amerikanske soldater eller en tredeling av landet i en kurdisk, en sunnimuslimsk og en sjiamuslimsk del, er noen løsning, mener Abizaid.

Lederen for USAs militære etterretningstjeneste (DIA). general Michael Maples, er av samme oppfatning, og understreket særlig hvor problematisk en oppdeling av landet vil være.

Hellige krigere vil da bruke Iraks vestlige Al-Anbar-provins som base for angrep, sa Maples i Senatet onsdag.