JØRGEN ULLERUP

Det er historien om massiv amerikansk maktbruk, ødelagte hus og sjokkerende tv-bilder av en marinesoldat som tilsynelatende med kaldt blod skyter en ubevæpnet og såret fiende.

Og så er det den andre om Falluja, som i månedene før amerikanerne kom var forvandlet til en helvetes forgård med strenge islamske lover og vilkårlige henrettelser og likvideringer av alle mistenkte.

I ruinene fant de amerikanske soldatene vitnesbyrd om torturkjellere og menneskelige slaktehus. Med lemlestete, brente og oppløste lik. De fleste irakere som ikke levde opp til de islamske levereglene.

— Vi var redde og terroriserte. De bar svarte masker og gikk rundt med maskinpistoler og panserraketter. Jeg hørte om likvideringen av fem menn en dag og syv andre dagen etter, fordi de var mistenkt for å samarbeide med amerikanerne, forteller Iyad Assam (24) til en journalist fra det franske nyhetsbyrået AFP.

Henrettet kvinner

En annen mann på omkring 60 år, som ønsker å være anonym av frykt for represalier, beklager at det gikk åtte måneder før amerikanerne kom.

— Enhver mistenkt fikk skåret halsen over. Hver dag kunne vi se lik flyte i gatene, sier han.

Falluja, berømt for sine betongmoskeer og 83 minareter, ble høyborgen for Iraks mest fanatiske islamister og utenlandske krigere. Deres metoder var om mulig enda blodigere enn Talibans i Afghanistan.

Da amerikanerne rykket inn, var byens murer stadig overmalt med trusler om dødsstraff til alle som ikke levde opp til opprørssjefenes dekreter. All handel med musikk- og videokassetter var strengt forbudt, og også salg eller inntak av alkohol ble straffet med pisk eller fengsel.

Kvinner var tvunget til å gå tilslørt fra topp til tå for å unngå dødsstraff. Funn av flere kvinner drept med et skudd i hodet understreket at det ikke var snakk om tomme trusler.

Puritansk utopi

Et opprop datert 1. november ga innehavere av butikker tre dager til å rømme butikker i byens sentrum for å gi plass til mujahedinenes råd, ledet av den fanatiske Abdullah Junabi som styrte byen med hard hånd, skriver den britiske avisen The Times. Straffen for ikke å gjøre det var døden.

For de mest rabiate islamister var Falluja et symbol. I den store moskeen Ibn Tammiya i Bagdad hyller plakater ifølge avisen Libération byen som «okkupasjonsmaktens grav», «fabrikken for våre helter» og som «kalifatets vugge».

Falluja med 300.000 innbyggere 50 km vest for Bagdad var med andre ord utpekt til å være hovedstaden i en ny puritansk utopi og et nytt islamsk imperium, og for islamistene vokste byens anseelse da amerikanernes første forsøk på å røyke opprørerne ut ble innstilt for åtte måneder siden etter internasjonalt press.

Som et knutepunkt for karavanetrafikk mellom stammefolk i Jordan, Syria og Saudi-Arabia har Falluja i århundrer vært under innflytelse av en puritansk fortolkning av Koranen. Med klart fremmedhatske undertoner betegner byens sunnier sine shiamuslimske brødre for troløse «kafirs».

Innbyggerne lettet

Også irakernes opprør mot den britiske kolonimakten ble i 1920 innledet i Falluja, da den britiske obersten Leachman ble myrdet av områdets stammesjef, Sheik Dairi. Da amerikanerne i vår forsøkte å forhandle en fredelig rømming av byen, var det Dairis barnebarn som trådte inn i rollen som mekler.

Antakelsen om at Falluja skulle være en høyborg for tilhengere av den styrtete diktatoren Saddam Hussein, ikke blitt bekreftet under krigen. Da amerikanerne rykket inn i april 2003, møtte de stort sett ingen motstand. Derimot begynte opprøret da 17 innbyggere kort etter ble drept under en demonstrasjon.

Deretter rykket de mest fanatiske islamske militsgrupper inn i byen, blant annet gruppen ledet av den ettersøkte jordaneren Al Zarkawi, som samarbeider med al Qaida.

Falluja ble terroristenes høyborg, og i mars 2004 ble fire amerikanske ansatte i et sikkerhetsfirma lynsjet og deres forbrente lik slept gjennom byen av en hujende menneskemengde. De horrible scenene utløste det første amerikanske angrepene.

Da det slo feil, fortsatte terroren, og i juni ble seks shiamuslimske sjåfører torturert og drept uten noen rettergang da de kjørte forsyninger inn til byen. De seks ble beskyldt for å være spioner og for å drikke alkohol.

Midt i ødeleggelsene er mange innbyggere derfor i dag lettet.

— Det har vært en svært vanskelig tid. Vi kunne verken bevege oss eller jobbe. Når opprørerne hadde et problem, drepte de eller kastet folk i fengsel, sier en innbygger til AFP.

LEVDE I HELVETE: Hun flyktet fra Falluja og fikk med seg noen få eiendeler i et par plastposer. Nå har hun søkt tilflukt i en midlertidig flyktningleir i Bagdad. Innbyggerne i Falluja levde under et skrekkregime i byen.<p/> FOTO: NAMIR NOOR-ELDEEN, REUTERS