Veien til maktens tinde har vært lang og bratt for den i dag 55 år gamle Toledo. Bare det siste året har han kjempet i tre valg, og boikottet et fjerde.

Agenter fra sikkerhetspolitiet har spionert på ham, og tvunget ham til å drive valgkamp iført skuddsikker vest.

Han har ledet gateslag med gassmaske i hånda, og han har måttet kjempe mot rykter om kokainmisbruk og utroskap.

Søndag kunne han høste belønningen for sin utrettelige kamp, da han som den første Quechua-indianer noensinne vant presidentvalget i hjemlandet Peru.

"El Cholo" Peruanerne kjenner ham som "El Cholo", og for mange fattige er han selve symbolet på drømmen om rikdom og suksess.

For historien om Toledo er fortellingen om fattiggutten fra Andesfjellene som pusset sko som sjuåring, fikk et skolestipend og endte opp som student i California med doktorgrad i økonomi fra Stanford-universitetet.

Fra Stanford gikk veien til Verdensbanken og andre internasjonale organisasjoner, men nå er det sitt eget skakk-kjørte hjemland han skal få skikk på. Og han har sagt klart ifra at han ikke kommer til å gå vekk fra den markedsliberalistiske politikken som forgjengeren Alberto Fujimori førte.

Stormfullt ekteskap Toledo er gift med den belgiske antropologen Eliane Karp, som snakker indianerspråket Quechua flytende og spilte en aktiv rolle i mannens valgkamp.

De to møtte hverandre på Stanford-universitetet i 1975, og har holdt sammen siden.

Perus småvokste og rødhårede førstedame, som er beryktet for sitt temperament og sin sterke vilje, ler av sammenligningen med USAs tidligere førstedame Hillary Clinton. Hun innrømmer at ekteskapet med Toledo har vært stormfullt til tider, men understreker at paret ikke har noen ideologiske motsetninger.

Sammen har de datteren Chantal på 18 år.

Skandaler Toledos politiske oppslutning har vært truet flere ganger. Han er blitt beskyldt for å ha misbrukt valgkamppenger, for å ha nektet å innrømme at han er faren til en 13 år gammel jente og for å ha hatt sex med tre prostituerte på et hotellrom, i kokainrus.

Ifølge kona, Eliane Karp, var det siste et komplott mot Toledo, iscenesatt av tidligere president Alberto Fujimoris agenter.

Toledos personlighet gjenspeiler samtidens motsetningsfylte Peru. Han elsker internett og snakker flytende engelsk, men har aldri sluttet å spille Peru-indianernes høyt elskede instrument — panfløyten.

LANG VEI: Alejandro Tolede feirer seieren, her sammen med sin belgiske kone Eliane Karp og datteren Chantel. (Foto: Reuters)