Men fortsatt er spenningen på bristepunktet etter at opposisjonen, under ledelse av Raila Odinga, anklager president Mwai Kibaki for å ha blitt gjenvalgt ved hjelp av valgfusk.

Volden etter valget skal ifølge offisielle rapporter ha kostet minst 500 mennesker livet. Opposisjonen mener tallet er minst det dobbelte.

Etter mislykkede forsøk på å finne et kompromiss før helgen, braker det trolig løs igjen med nye demonstrasjoner i morgen. Opposisjonen har tillyst nye demonstrasjoner på 28 forskjellige steder i det østafrikanske landet onsdag, torsdag og fredag denne uken.

Politiet har sagt at de ikke vil tillate nye demonstrasjoner eller protestaksjoner.

— Intense forhandlinger

Lederen for den Afrikanske Union, president John Kufuor i Ghana, måtte før helgen kaste inn hansken etter mislykkede forsøk på å få Kibaki og Odinga til å møtes for å løse krisen i landet. Heller ikke biskop Desmund Tutu greide å få dem på talefot.

— Det er fryktelig vanskelig å spå hvordan den spente situasjonen utvikler seg. Partene er utsatt for sterkt internasjonalt press. Trolig foregår det intense forhandlinger. Men dette er lukkede prosesser, sier seniorforsker Arne Tostensen ved Chr. Michelsens Institutt (CMI). Han har i over 30 år forsket på Kenya, og deltok som observatør ved valget 27. desember.

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan har tatt på seg oppgaven med å gjøre nye forsøk på å få de to til å møtes. Han er ventet å komme til den kenyanske hovedstaden Nairobi i dag.

- Kan få overgangsregjering

Også Storbritannia, EU og USA har presset på for å få de to politiske lederne til å møtes. Odinga har sagt at han bare vil møte Kibaki i nærvær av en internasjonal forhandler. Kibaki sier på sin side at han ønsker direkte samtaler.

Partene stiller ulike krav for å være med på en løsning. Opposisjonen har sagt at de kan delta i en overgangsregjering, som innen ett år skal forberede nyvalg. Odinga har i tillegg stilt krav om at det skal forberedes en ny grunnlov i samme periode.

— Det tror jeg er svært vanskelig å få til. For det går rett inn i de tøffeste motsetningene til regjeringen. Jeg tror det mest realistiske kompromisset er at man blir enig om en overgangsregjering, som skal forberede et nytt presidentvalg, og ikke mer enn det, sier Tostensen.

Et spørsmål som da vil oppstå, er hvem som skal administrere valget. Den nåværende valgkommisjonen er diskreditert av alle parter. Det er også et spørsmål om penger. Men Kenya er et viktig land, og Tostensen tror det internasjonale samfunn vil spytte i kassen, hvis det kan løse den politiske krisen.

Etniske skyttergraver

— Det som har skjedd er tragisk. Ikke bare har det flytt blod, men det er også skapt mye ondt blod. Kenya er trolig satt flere tiår tilbake i politisk utvikling. Noe av det mest skuffende jeg har opplevd er at akademiske kolleger i landet er skremt ned i etniske skyttergraver, sier Arne Tostensen.

Krisen i Kenya er ikke bare politisk, den får også store økonomiske implikasjoner, ikke minst for naboland som Uganda, Rwanda og Burundi. Den store konteinerhavnen i Mombasa gjør at Kenya fungerer som transittland. I flere av nabolandene begynner det nå å bli mangel på bensin, blant annet.

Kenya er også viktig i den USA-ledede krigen mot terror. Landet har utlevert et dusin personer mistenkt for å være terrorister til USA og Etiopia. Amerikanske styrker får også operere fra baser i Kenya.

USA gir omfattende bistand til Kenya. Hjelpen skal være på rundt en milliard dollar i året.

TIL SKOLEN IGJEN: I går gikk barna i Mathare-slummen i Kenyas hovedstad Nairobi til skolen igjen, etter å ha fått ferien forlenget med ne uke på grunn av volden som oppsto etter valget i desember. FOTO: ANTONY NJUGUNA, REUTERS
ANTONY NJUGUNA