TOR OLAV MØRSETH

Det er vel og bra å finne på noe nytt, men skal du gjøre det bra i det kinesiske skoleverket, bør du pugge det andre har sagt før deg, ord for ord.

Slik lærer barna at kopiering er det beste gjennom barneskolen, ungdomsskolen, videregående og på universitetet. Da er det kanskje ikke rart at de tar det med seg videre også.

Kopieringen handler ikke bare om merkevarer og dvd-filmer til glede både for lokalbefolkningen og handleglade turister.

En del kinesiske produsenter er blitt eksperter på såkalt reversert ingeniørkunst. I prosessen plukkes et produkt fra hverandre bit for bit for å finne ut hvordan det kan lages.

Teknologi blir også overført gjennom joint ventures mellom vestlige og kinesiske firma. Enkelte firma har beskyldt sine tidligere samarbeidspartnere for direkte tyveri.

Myndighetene i landet har fått kraftig kritikk for å ikke å slå hardt nok ned på piratene. Brudd har ofte vært straffet med relativt beskjedne bøter. Dermed blir det lite annet enn en kostnad ved å gjøre business.

Men det finnes lyspunkter. Domstoler og lovverk som omhandler intellektuelle rettigheter og patenter er styrket, og forrige måned annonserte kinesiske myndigheter at de vil åpne en egen domstol for kopieringssaker.

De langt fleste kopieringssakene i Kina handler om kopiering av lokale produkter, ikke vestlige. Og det kanskje beste argumentet for å tro på sterkere beskyttelse av rettigheter er nettopp det som skjer internt i gigantlandet i øst:

Kineserne er selv i ferd med å bygge merkevarer. Den dagen Kina selv produserer noen av verdens sterkeste merkevarer — som andre får lyst til å kopiere - vil det bli umulig ikke å stanse piratene.