• Jeg kjente flere av de drepte. Det er uforståelig. Bare så ufattelig trist, sier Milla Vainikainen (19), en av mange som er rammet i Jokela.

Sammen med broren Matti og kameraten Pekka Nissinen hadde hun møtt opp foran skolen i Jokela i kveldstimene i går kveld.

Det lille tettstedet fem mil nord for Helsingfors har bare 5000 innbyggere, og skolen er en dominerende bygning. Et tynt lag med snø dekker skogen rundt, og i slapset på parkeringsplassen står det klynger med tente lys. Rundt lysene står en håndfull mennesker og snakker stille sammen.

Skjøt seg i hodet

De prøver forgjeves å forstå det som skjedde noen timer tidligere, da Pekka-Eric Auvinen (18) skal ha skutt mot medelever og lærere på skolen. En vanlig skoledag forandret seg til et mareritt rett før lunsj. I gangene lå det døde og sårede, mens hundrevis av vettskremte elever gjemte seg i klasserom og på toalettene.

Da politiet stormet skolen et par timer senere, fant de Auvinen hardt skadet. Han hadde skutt seg selv i hodet, og lå sent i går kveld med livstruende skader på sykehus. Åtte andre var døde — fem gutter, to jenter og den kvinnelige rektoren ved skolen.

Søsteren satt innesperret

Matti og Milla Vainikainen har fått tragedien ekstra nær. Søsteren på 13 år går på skole i samme bygning som den videregående skolen der dramaet begynte. De to skyndte seg til skolen så snart de hørte hva som hadde skjedd.

Lillesøsteren har fortalt at hun fikk beskjed om å legge seg på gulvet under pulten. Så ble dørene låst, og elevene måtte vente til politiet kom. Da løp alle ut, uten sko i slapset.

— Jeg gråt og gråt, men hun var helt rolig og prøvde å trøste meg med å si «det går bra, det går bra» forteller Milla Vainikainen (19).

Husker drapsmannen

Hun gikk ut fra Jokela videregående i vår, og husker godt drapsmannen, Pekka-Eric Auvinen.

— Han var ett år yngre enn meg. Jeg så ham på skolen hver dag i over ett år. Han var flink på skolen og hadde en gruppe venner han var sammen med. Men han var ikke blant de mest populære på skolen, sier hun.

Det er flere pressefolk enn sørgende utenfor skolen, og stemningen er rolig og behersket.

— Folk flest sitter hjemme. Det er slik vi finner er, sier Pekka Nissinen.

Han ble oppringt av noen venner som var blant de siste som så rektoren i live. De var på skolen for å få tillatelse til å holde et arrangement i desember.

— Derfor bestemte jeg og noen venner oss for å dra ned her og tenne lys.

Kirke ble krisesenter

I Jokelan kirke én kilometer unna er det opprettet krisesenter for pårørende og elever.

Tiina Laina, diakon i nabobyen Kerava, forteller at de har hatt rundt hundre mennesker innom.

— Det er foreldre her som har mistet barna sine, og det er foreldre som ikke vet hvordan det vil gå med barna deres. Dessuten barn som har opplevd massakren, sier hun.

Prestene prøver å hjelpe de rammede ved å lytte og være sammen med dem. Barna som har opplevd grusomme scener får profesjonell hjelp. Men noen forklaring kan ikke Laina gi.

— Nei, nei, nei. Det er ingen fornuft i dette.

- Skjøt gjennom dørene

Kim Kiuru er lektor i historie og psykologi. Han forteller til den finske TV-kanalen YLE at det kom en melding over høyttalersystemet klokken 11.45 om at alle elever måtte lukkes inne i klasserommene.

— Jeg syntes det var rart, og jeg ventet utenfor klasseromsdøren i ti minutter, sier Kiuru.

Da kom pistolmannen gående mot ham i korridoren.

— Jeg så ham skyte gjennom dørene før han sprang videre, sier Kiuru.

Han forteller til YLE at drapsmannens hobbyer var krigshistorie og ekstreme bevegelser som nasjonalsosialisme.

TENTE LYS: Milla Vainikainen (til v.), Pekka Nissinen og Matti Vainikainen markerte tragedien med tente lys, og søkte sammen for å få svar i går i kveld. Alle her er berørt på en eller annen måte. Det er en liten plass, sier Matti Vainikainen.
EVAKUERT: Mange elever var innesperret på skolen i timevismens politiet gjennomsøkte bygningen. Andre ble fraktet tilden lokale kirken, der det ble opprettet krisesenter.
LEHTIKUVA
BELEIRING: Spesialstyrker fra finsk politi ble sendt til Jokela. Mer ennhundre politifolk deltok i aksjonen. En politimann skal være skadet,men politiet skal ikke ha avfyrt skudd mot gjerningsmannen.
LEHTIKUVA