En 20 år gammel kvinne og hennes 18 måneder gamle datter mistet livet i helgen da husvognen deres gikk opp i flammer.

Bølgen av branner som Texas nå opplever, er den verste i delstatens historie, sier en talsmann for skogforvaltningen i hovedstaden Austin. Tirsdag herjet om lag 60 ulike branner delstaten. Langvarig tørke gjør at brannene sprer seg raskt, og brannmannskapene sliter med å få kontroll over flammene.

Belte av flammer

Verst rammet er Bastrop County sør for Austin, der et 26 kilometer bredt belte av flammer har ødelagt over 300 hus. Om lag 5.000 mennesker er evakuert fra området, og øyenvitner forteller at brannen spredte seg svært raskt på grunn av den sterke vinden.

— Det er et sjokk, sier en mann som fikk skyss for seg og familien bort fra huset sitt før flammene kom.

— Situasjonen er ganske forferdelig, sier Justice Jones hos den lokale skogmyndigheten.

Til sammen 70.000 mennesker er nå evakuert fra de brannherjede områdene i Texas.

Fortvilte

I Steiner Ranch, rett sør for Austin, er 1.000 mennesker evakuert. En TV-stasjon viste bilder av en kvinne som fortvilet forsøkte å få øye på hunden sin gjennom den tykke veggen av flammer og svart røyk som dekket huset og gata hennes.

— Jeg kjørte gjennom nabolaget. Jeg er gravid og fikk panikk da jeg pustet inn røyk, forteller hun.

— Ved siden av her er alt borte, alt er tatt av flammene, sier hun.

Guvernør avlyste valgkamp

Texas-guvernør Rick Perry, som kan bli republikanernes kandidat ved presidentvalget i USA neste år, avlyste mandag sin deltakelse på et valgkampmøte for å konsentrere seg om kampen mot brannene.

— Menneskers liv og eiendom står i fare, og da kan jeg ikke drive med politikk, sa Perry.

— Jeg har sett mange skumle branner i min tid, men disse er de skumleste. Man forstår hvor ille det er når man har sett dem på nært hold, og vi har mye arbeid igjen før brannene er under kontroll, tilføyde Texas-guvernøren overfor mediefolk.

Ifølge Perry er mer enn 15.000 kvadratkilometer skogsområder i Texas ødelagt av branner siden november i fjor. Delstaten lider under en langvarig tørke som har påført jordbruket skader for milliarder av dollar og som ifølge meteorologene ser ut til å ville fortsette.