Det er Mattilsynet som har ansvaret for å forvalte forbudet mot ulovlige krypdyr i Norge.

– Politi og politikere med reptiler

Men innad i etaten er det flere ansatte som har ulovlige krypdyr hjemme, hevder en mann som selv er ansatt i Mattilsynet ovenfor VG.

Mannen har selv to kvelerslanger, fem geckoer, to øgler og flere frosker hjemme.

– Jeg kjenner også flere politifolk som har slike dyr, og det sitter i hvertfall én reptileier på Stortinget, sier mannen til VG.

Selv holder han reptilene skjult i eget rom i huset sitt, og er redd for at arbeidsgiveren skal finne ut om det ulovlige dyreholdet.

Fryket å bli avslørt

– Det er klart jeg er redd for det. For meg selv er ikke problemet stort, for man kan alltids finne seg en annen jobb. Frykten er størst for mine egne dyr, for jeg vet at en grusom død venter dem, sier han.

Han sikter til at ulovlige krypdyr som beslaglegges avlives, blant annet ved at de fryses til døde. Han forstår ikke hvorfor vi skal ha et totalforbud mot krypdyr i Norge.

– Jeg mener regelverket ikke holder mål, og det er flere i både Mattilsynet og politiet enige om. Jeg har flere venner begge steder som selv holder slike dyr, sier han.

– Lojalitetsproblem

Seksjonssjef i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud, sier til VG at det er uheldig hvis ansatte i Mattilsynet ikke etterlever regelverket de er satt til å forvalte. Hun er ikke enig i at å avlive dyr ved nedkjøling er dyreplageri.

Distrikssjef i Matillsynet i Bergen, sier han ville likt det dårlig dersom en av hans ansatte hadde hatt et slikt dyrehold, men at problemet først og fremst er enkeltpersonens.

– Dersom dette er tilfelle skaper det et lojalitetsproblem for personen, samtidig skader det troverdigheten til Mattilsynet dersom det er slik at våre egne ansatte ikke følger regelverket, sier Fennel til bt.no.

Les også: Bor sammen med 30 ulovlige dyr

Merk: bt.no skrev først at mannen var bosatt i Bergen og jobbet i Mattilsynet i Bergen. Dette hadde vi ikke dekning for å fastslå, og artikkelen er nå rettet.

POPULÆR: Leopardgeckoen er et populært reptildyr å holde. VG skriver i dag at en ansatt i Mattilsynet har et omfattende dyrehold av reptiler. Bildet er fra da BT møtte en reptilholder i Bergen i april.
Bergens Tidende