Torsken på 28 kilo er den største som noen gang er skutt av fridykkere i Norge, en halv kilo større enn rekordtorsken som bt.no skrev om nylig.

Undervannsjeger Børje Møster kom over sværingen ved Volda i Møre og Romsdal søndag.

— Det var det siste dykket på den siste dagen av turen, sier han.

Åndeløs spenning

Møster hadde dykket ned i en stim av paler da han plutselig fikk øye på en stor skygge.

— Jeg tenkte med en gang at den er j... svær, sier bergenseren.

Torsken svømte med halen mot mannen. For å sikre seg et godt treff, måtte dykkeren vente, noe som krever mer enn en liten dose tålmodighet.

Møster lå på 20 meters dyp og så an situasjonen.

— Etter en stund snudde fisken seg og la bredsiden til. Da fikk jeg sendt av gårde pilen, forteller Møster.

— Så var det bare å få med seg fisken opp, avlive den, puste lettet ut og smile i snorkelen.

Hele dykket tok to minutter.

Blir fiskekaker

Nå har han lagt den 118 centimeter lange fisken i fryseboksen. Han vil ta en avstøpning av den, for å henge på veggen.

— Men fisken blir ikke ødelagt av det. Jeg skal filetere den etterpå og bruke den til fiskekaker og slikt, sier Møster.

Han regner med at sværingen inneholder rundt 20 kilo godt kjøtt.

Fridykking og undervannsjakt er blitt stadig mer populært de siste årene, ifølge Møster.

— Det er mange fordeler ved å dykke uten gassflasker. En har mindre utstyr å drasse på, og det er ingen fare for dykkersyke. Vi kan holde på i timevis, sier han.

Dykker til 30 meter

Nybegynnere ligger gjerne og snorkler i overflaten, på jakt etter fisk. Mer erfarne dykkere går gjerne ned til 20-30 meters dyp - eller enda dypere - etter å ha fylt lungene.

— De fleste kan jakte på fem til ti meters dyp, med litt trening. Det er ofte der det er mest fisk, sier Møster, som også dykker etter kamskjell, østers og krabbe.

Hobbyen har gitt ham både spennende naturopplevelser og en velfylt fryseboks.

— Jeg klarer ikke å spise opp alt selv, sier Møster, som forsyner både familien og vennene med fersk, harpunert fisk.

Eldar Dale