Det ligger fullt av knust glass og noen tomme tåregasspatroner i veibanen, en mann står foroverbøyd og skyller et vondt øye med vann fra en flaske. Midt i veikrysset står en utbrent bil, noen meter bortenfor en til, liggende på taket. Klokken er tre, et 20-talls politifolk står og passer på i den ellers folketomme natten.

En scene Frankrike har sett tusenvis av de siste dagene. Men det som skjedde her for et par timer siden, i Grigny, to mil langs motorveien sørover fra Paris, er likevel noe ekstra.

— Ja, det stemmer. Det var her de skjøt, sier en av politimennene.

Rundt 200 ungdommer kastet først stein og flasker på politiet, før det plutselig ble løsnet skarpe skudd. Ifølge politiets talsmenn ble minst 34 skadd, to av dem alvorlig. En ble fraktet til sykehus med skuddskader i halsen, en annen med skadd fot.

Tidligere under opptøyene har det bare blitt meldt om noen få tilfeller av våpenbruk, og aldri har så mange politifolk kommet til skade etter å ha blitt skutt på.

— De skjøt trolig på for langt hold til at noen kunne ha blitt drept. Men de kunne ha truffet politifolkene i ansiktet slik at de ble blinde eller fikk andre alvorlige skader, sa en polititalsmann til nyhetsbyrået Reuters i natt. Over 500 biler skal ha blitt satt i brann.

Også i Orleans, Rennes og Nantes ble i går kveld og natt meldt om voldelige sammenstøt mellom ungdommer og politi.

3500 utbrente biler og 800 arrestasjoner. Det var det sørgelige regnskapet franske myndigheter hadde å legge frem i går, etter over en uke med sammenhengende opptøyer, branner og storstilt hærverk. Og etter ti dager med stadig hyppigere og alvorligere voldsepisoder så president Jacques Chirac seg nødt til å gjøre noe. Kl. 18 i går ettermiddag samlet han det nasjonale sikkerhetsrådet, bestående av statsminister, utenriksminister, forsvarsminister og justisminister, i Elyseepalasset for å drøfte hvordan uroen kan stanses.

— Vår prioritet er å gjenopprette ro og orden, sa Chirac til reportere etter møtet i går kveld.

Innkallingen til møtet illustrerte krisens omfang, slike møter pleier vanligvis aldri annonseres. Sist presidenten samlet den indre kretsen av regjeringen var etter terrorangrepene i London i juli, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Branner over hele landet

Bråket som begynte i Clichy-sous-Bois, like utenfor Paris, har nå ikke bare sprunget over til andre fattige innvandrerforsteder i Paris: Natt til i går var det brann-anslag over hele landet: I Avignon, Cannes og Marseille i sør, i Lille, Roubaix og Saint-Dizier i nord og i Strasbourg, Mulhouse og Nancy i øst.

Politiet har de siste dagene merket at opprørerne, som er væpnet med molotov-coctails, jernstenger, baseballkøller og stein, har lagt om taktikken. I stedet for å legge opp til slagsmål med opprørspolitiet, bruker ungdommene biler og scootere til å flykte unna etter anslagene.

Bussene gikk ikke

Også helt inne i Paris sentrum brant det friskt i biler, for første gang siden bråket startet; fire av dem sto ved Place de la Republique, der en brannbombe eksploderte. Også en synagoge ble utsatt for en brannbombe natt til lørdag.

Hardest gikk det for seg i byen Evreux i Normandie, 100 km vest for Paris. To skoler, en rekke butikker, et kjøpesenter og et postkontor ble angrepet natt til i går. Et 60-tall biler gikk opp i flammer, fem politifolk og tre brannmenn kom lettere til skade. Også i flere av de andre brannene rundt om i landet ble det meldt om skadede.

I Clichy-sous-Bois, der alt tok til, brant en stor idrettshall ned til grunnen natt til i går. Ungdommer brukte en bil som rambukk og kjørte inn i hallen, før de satte fyr på bilen, ifølge nyhetsbyrået AFP. De fleste busslinjene nord og øst for Paris ble innstilt natt til søndag, etter at flere busser var blitt tent på.

Helikopter satt inn

Natt til søndag var den verste siden uroen tok til, med 349 arresterte og 1295 utbrente biler. Bare i Paris-området var 2300 politifolk satt inn for å jakte på urostifterne. Syv helikoptre ble brukt til å filme ungdommene fra luften, i et forsøk på å skaffe beviser mot dem.

Innenriksminister Nicolas Sarkozy fortsatte med sin harde ordbruk mot gjerningsmennene, til tross for stadig sterkere kritikk fra opposisjonen om at han bare gjør vondt verre og provoserer frem ytterligere voldsbruk. «Troløse» og «lovløse» var uttrykkene han brukte om ungdommene i et innlegg i Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung i går. Sosialistleder François Hollande beskyldte Sarkozy for å ha «medansvar for eskaleringen» på grunn av sine «verbale provokasjoner».

Handlingsplan

Statsminister Dominique de Villepin har lovet å legge frem en handlingsplan som tar tak i problemene i forstedene, og han har hatt en rekke møter med ulike parter de siste dagene. I går møtte han politifolk og lærere som arbeider i forstedene.

Men ordførerne i de mange drabantbyene er skeptiske. De har opplevd at lokalt politi og arbeidsplasser for unge forsvinner, at støtten til foreninger som driver sosialarbeid på grasrotplan kuttes. De vil ikke ha nok en plan som er full av løfter og vakre ord, men som i praksis ikke endrer noe.

BRENNER: Også i natt sto deler av Paris i brann.
Bengt Dobrin