Det var i Shirin Tagab-distriktet nord for Maimana i Afghanistan at to motorsykler lørdag formiddag kom kjørende mot en gruppe norske soldater som satt i et åpent kjøretøy.

En latvisk patrulje fra den norskledede stabiliseringsstyrken i Maimana var oppe i et svært krevende bakhold, og de norske soldatene var på vei for å komme latvierne til unnsetning.

– På veien fikk de melding om at motorsykler fra området hvor kampene fant sted, hadde retning mot de norske soldatene i stor fart, sier operasjonssjef Finn Kristian Hannestad ved Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) i en pressemelding.

– Tydelige tegn Kommunikasjonsrådgiver Lars Magne Hovtun ved FOHK forteller at det ble gitt tydelige tegn til de to motorsyklene om å stanse, uten resultat.

– Det ble gjort tydelige håndbevegelser og tilrop på det lokale språket, sier Hovtun til NTB.

Han sier videre at det ble avfyrt varselskudd da de to motorsyklene var 20 meter unna.

– Da avstanden var 5–6 meter, avfyrte to av de norske soldatene hvert sitt skudd. Begge skuddene var dødelige, sier Hovtun.

Ifølge Forvaret ga de norske soldatene førstehjelp til mannen umiddelbart etterpå, og ambulansehelikopter ble tilkalt. Mannen døde imidlertid på operasjonsbordet i den norske leiren i Maimana lørdag ettermiddag.

Var trolig ubevæpnet Hovtun sier at soldatene betraktet situasjonen som så truende at de var nødt til å skyte. Etter det NTB erfarer, var den afghanske mannen ikke bevæpnet.

– Afghansk politi undersøker nå hvem denne mannen var, og hva han gjorde i området, sier Hovtun, som ikke kan utelukke at det dreier seg om en sivil afghaner.

Hovtun forteller at situasjoner som nordmennene kom opp i lørdag, er relativt vanlige i Afghanistan. Norske soldater frykter selvmordsbombere i bil og på motorsykkel, men dette er første gang norske soldater er innblandet i en slik situasjon. Han legger til at de norske soldatene nå snakker ut om det som har skjedd.

– De skal avhøres senere. Vi har i tillegg egne folk som skal undersøke hendelsen og gå gjennom hendelsesforløpet minutt for minutt, opplyser Hovtun.

– Handlet etter boken Hovtun er imidlertid klar på at det virker som om alt har gått etter boken.

– Det kan kanskje høres kynisk ut, men alt tyder på at soldatene har handlet riktig. Det finnes et klart regelverk på hva soldatene skal gjøre i slike situasjoner, og det har de fulgt, understreker han.

Afghansk politi var til stede da skuddene falt, og det er ikke kommet noen innsigelser fra politiet på at noe ureglementert fant sted.

Føreren av den andre motorsykkelen og den unge passasjeren på motorsykkelen til den drepte mannen er blitt tatt hånd om av afghansk politi. Deres status er foreløpig ikke kjent.

– Alvorlig om mannen var sivil Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier til NTB at alt tyder på at de norske soldatene handlet i henhold til reglene for bruk av makt.

Hun understreker at det ennå ikke er avklart om mannen var sivil, men sier at det uansett er trist hver gang liv går tapt.

– Spesielt alvorlig er det dersom etterforskningen viser at det var en sivil mann som mistet livet, sier forsvarsministeren til NTB.

Hendelsen er rapportert til ISAF-hovedkvarteret, som skal vurdere om det skal nedsettes en granskingskommisjon.

Søndag morgen var norske soldater igjen i kamp i det samme området.

– Den siste uken har vært krevende for soldatene i stabiliseringsstyrken PRT Maimana i Afghanistan. Soldatene har vært involvert i flere kamphandlinger, sier Hannestad ved FOHK.