Det er den første formelle våpenhvilen siden Hamas tok over kontrollen av Gazastripen for ett år siden.

– Våpenhvilen trådte i kraft nå klokken 6. Hamas er fast bestemt på å respektere våpenhvilen og sørge for at den blir vellykket, sier Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri.

Palestiner drept

Like før våpenhvilen var et faktum, ble en palestiner drept og en annen såret av en israelsk rakett nær grensa mot Israel.

Israels statsminister Ehud Olmert advarte onsdag om at våpenhvilen kan bli kortvarig. Han utelukket alle direkte samtaler med Hamas, som Israel betrakter som en terrororganisasjon.

– Vi har ingen illusjoner om at våpenhvilen er noe annet enn skjør og kan bli kortvarig. Jeg håper den lykkes, men Hamas har ikke forandret seg, sa Olmert.

– Hvis terroren fortsetter, må Israel fjerne trusselen, sa han og tilføyde at de væpnede styrkene må stå i beredskap og være klare til å handle hvis våpenhvilen mislykkes.

Vil lette blokaden

Våpenhvilen ble kunngjort av Egypt tirsdag, etter flere måneders mekling mellom Hamas og Israel. Hamas lover å få slutt på rakettskytingen mot Israel, mens Israel stopper sine militære aksjoner mot Gazastripen.

Olmerts talsmann Mark Regev lovet onsdag at Israel vil lette blokaden av Gazastripen dersom Hamas virkelig holder avtalen.

– Hvis kampene virkelig opphører torsdag som avtalt, vil Israel lette sin blokade av Gazastripen neste uke, sa Regev.

Gruppen Islamsk hellig krig, som ofte har stått bak rakettangrep mot Israel, sier at den ikke vil ødelegge for våpenhvilen.

Tror du våpenhvilen varer? Diskutér saken her.

En israelsk soldat dirigerer en stridsvogn nær en grenseovergang mellom Israel og Gazastripen.
AMIR COHEN