Bare to timer etter at våpenhvilen trådte i kraft, rammet flere palestinske raketter den israelske byen Sderot. Israels statsminister Ehud Olmert ber likevel hæren om ikke å gjengjelde angrepene.

Den palestinske regjeringen fordømmer rakettangrepene og ber alle grupper respektere våpenhvilen. Tidlig søndag ettermiddag ble store palestinske sikkerhetsstyrker utplassert med klar ordre om å få slutt på rakettangrepene mot Israel.

Olmert har uttrykt håp om at avtalen kan føre til at en kidnappet israelsk soldat blir frigitt, etter å ha vært holdt fanget av palestinske grupper i fem måneder.

– Jeg håper at palestinerne vil vise ansvar og godvilje. Dette kan bli starten på seriøse, ekte, åpne og direkte forhandlinger mellom oss, som kan lede til en endelig fredsavtale mellom Israel og palestinerne, sier Olmert.

Men i den israelske byen Sderot er befolkningen ikke overbevist: – Hvis det er en våpenhvile, hvorfor skjøt de Qassam-raketter mot oss denne morgenen, sier ti år gamle Oren.

Ingen av rakettene forårsaket skader, men angrepene fungerer likevel som psykisk terror i den sør-israelske byen. Utover dagen ble det ikke meldt om nye angrep.

Forsiktig håp

På den andre siden av grensen, i den palestinske byen Beit Hanoun, er innbyggerne preget av forsiktig optimisme.

– Tidligere erfaringer er ikke gode, men vi håper at man denne gangen vil holde seg til våpenhvilen, sier 63-årige Mohammad Dabour, som nå vil reparere hus og grønnsakbutikk.

Byen har mistet flere titall innbyggere under den israelske offensiven, mange av dem sivile.

– Jeg er ikke noe glad for rakettangrepene. Jeg ber gruppene om å tenke seg om, og hvis de er nødt til å skyte, så kan de gjøre det fra områder som ligger langt fra vår by og våre hus. Den israelske responsen på rakettene har alltid vært verre enn virkningen av rakettene, sier Dabour.

Skylder på Israel

Gruppene som avfyrte rakettene søndag morgen, har begge sluttet seg til våpenhvileavtalen, men de mener at Israel ennå ikke har gjort sitt for at den skal tre i kraft:

– Sionistfienden kommer ikke til å respektere denne våpenhvilen. I morges rykket de inn i Jenin. Vi kommer ikke til å respektere våpenhvilen før de gjør det, sa talsmann for den væpnede greinen av Islamsk hellig krig, Abu Ahmed.

Hamas-bevegelsens væpnede grein påtok seg ansvaret for to andre raketter.

Israel sier på sin side at hæren trakk seg ut av Gazastripen i løpet av natten, før våpenhvilen trådte i kraft klokka 6. Palestinske øyenvitner har bekreftet opplysningene.

Islamsk hellig krig mener imidlertid at Israel også må innstille sine operasjoner på Vestbredden for å oppfylle sine forpliktelser i henhold til den nye avtalen.

Hamas fordømmer

En talsmann for den Hamas-ledete palestinske regjeringen fordømte søndag rakettangrepene.

– Alle har undertegnet denne avtalen, også Islamsk hellig krig, og alle må derfor også gjøre alt for å respektere den, sa talsmann Ghazi Hamad.

Før lørdag var det lite som tydet på at en våpenhvile var nær forestående. Når partene endelig ble enige, er det etter at USA øket presset både mot Israel og palestinerne. Avtalen kan også hjelpe den israelske regjeringen på hjemmebane, samt få fart i den fastlåste politiske situasjonen i de palestinske områdene.

Over 400 palestinere er drept i den fem måneder lange offensiven mot Gazastripen. På israelsk side er tre soldater og to sivilpersoner blitt drept.

scanpix