Romano Prodi, president for Europakommisjonen, ble intervjuet i en avis på Malta, men uttalelsene fant fort veien til det europeiske fastlandet i går:

— Et år er gått siden Irak ble angrepet. Når jeg ser hva som siden har skjedd i Tyrkia, Russland og nå i Spania, viser det meg at denne krigen ikke reduserte terrortrusselen, men økte den, sa Prodi.

Uttalelsene blir neppe godt mottatt i Washington.

Tøff tone

Mer umiddelbart problematisk for forholdet mellom USA og Europa synes det å være at José Luis Rodríguez Zapatero og hans spanske sosialister vant valget i Spania.

Zapatero har gjentatte ganger etter valget bekreftet valgløftet om at de spanske soldatene skal trekkes tilbake fra Irak, med mindre FN får styringen med det som skjer i landet.

Selv om Zapatero sies å være en mild og smidig mann, ser han ingen grunn til å være det i akkurat denne saken.

— Krigen i Irak har vært en katastrofe og okkupasjonen likeså. Du kan ikke bekjempe terrorisme med krig, sa Zapatero i går, sitert av ett nyhetsbyrå.

— Terrorisme bekjemper man med rettslige midler, folkeretten og etterretning, sa han ifølge et annet byrå.

Tonen overrasker mange. Vanligvis demper valgvinnere retorikken når de overtar makten.

Åpner for ny FN-resolusjon

USAs president George W. Bush har generelt oppfordret til «stø kurs» i Irak-politikken, men ikke kommentert de nye tonene fra Spania direkte. Scott McClellan, talsmann for Det hvite hus, sa derimot i går at «spanske myndigheter sender ut fryktelige signaler hvis de lar terrorister påvirke sin politikk».

Men McClellan åpnet også for å vedta en ny FN-resolusjon og gi FN en mer sentral rolle i Irak hvis det kan få Spania og andre til lettere å bidra med styrker.

For USA er Spanias bidrag viktig. Planen er nemlig at spanjolene skal overta ansvaret for en sone der polske soldater nå står.

Valget av José Luis Rodríguez Zapatero styrker den USA-kritiske fløyen i EU, som fra før teller blant annet stormaktene Tyskland og Frankrike. Særlig den franske president Jacques Chirac har sagt seg svært tilfreds med regjeringsendringen i Madrid.

Norges utenriksminister Jan Petersen var i går i Brussel for å delta på et kontaktmøte med europaparlamentarikere. Han sier dette om det spanske valgets konsekvenser for forholdet Europa-USA:

— Det kommer an på hvordan Spania nå håndterer sin situasjon. Jeg har sett ulike versjoner av Zapateros uttalelser. Uansett er det helt feil å vurdere sin tilstedeværelse i Irak ut fra hva man i sin tid mente om krigen. Nå dreier det seg om stabilisering av Irak og sikring av folkets fremtid, sier Petersen.

EU-landenes utenriksministere skal diskutere tiltak mot terrorismen fredag og i neste uke. NATOs råd vedtok i går full solidaritet med Spania, men iverksetter foreløpig ingen tiltak.