— Vi er nødt til å ta alle tenkelige grep sammen med våre samarbeidspartnere i den arabiske verden for å kunne skjære bort kreftbyllen av terror som lurer på Den arabiske halvøyen, sa Storbritannias statsminister David Cameron mandag.

Al Qaida utpekes av amerikansk etterretning som den trolige avsenderen bak pakkebombene, som ble sendt fredag.

Britene har nå innstilt all frakttrafikk fra Jemen og nekter å ta imot forsendelser fra Somalia uten følge av passasjerer. Begrunnelsen er at britene frykter at al Qaida-grupperinger i Jemen har kontakt med «terroristgrupper» i Somalia, sier innenriksminister Theresa May. May frykter også at flyplassikkerheten i Mogadishu er for dårlig.

Utvider forbud

Tyskland utvider forbudet mot transportfly fra Jemen til også å omfatte passasjerfly, opplyste en talsmann for samferdselsdepartementet mandag. Beslutningen skyldes blant annet at en av bombepakkene som ble funnet før helgen, var sendt via den tyske byen Köln.

— Alle jemenittiske flyselskaper som flyr til Tyskland, har fått forbud, sa talsmannen.

Frankrike opprettholder sitt fraktforbud som ble besluttet lørdag.

Blekkpatroner

De britiske sikkerhetstiltakene trer i kraft fra midnatt mandag. I tillegg til restriksjonene på frakttrafikk forbys også alle passasjerer den neste måneden å ta med seg blekkpatroner som er større enn 500 gram.

Bombene som ble funnet fredag, var konstruert inne i slike patroner. En av bombene ble funnet på et FedEx-kontor i Dubai, og den andre ble oppdaget om bord i et UPS-fly på en mellomlanding i Storbritannia.