Selv «No Drama Obama», som er blitt berømt for alltid å være fattet og rolig, kan bli sint. Det kunne lederne for de amerikanske etterretningstjenestene konstatere, da presidenten brukte sin første hele arbeidsdag etter juleferien til å skjelle dem huden full for ikke å ha stoppet den 23 år gamle nigerianeren Umar Farouk Abdulmatallab, som forsøkte å sprenge et Northwest Airlines-fly til Detroit den 25. desember.

Visste nok

På pressekonferansen etter møtet sa Barack Obama at etterretningstjenestene hadde nok opplysninger om Abdulmatallab til å kunne stoppe ham før han kom om bord i flyet.

— Feilen var innsamlingen av etterretninger. Feilen var å ikke integrere og forstå de etterretningene vi hadde på en skikkelig måte, sa presidenten med alvorlig mine.

Må bli bedre

— Vi må gjøre det bedre, vi kommer til å gjøre det bedre, og det må vi gjøre raskt. Amerikanske liv står på spill, sa presidenten.

Ifølge Washington Post hadde Obama snakket med enda større bokstaver på det lukkede møtet med etterretningslederne.

— Dette var en brøler som kunne blitt katastrofal. Vi klarte å komme oss unna, men det var på hengende håret, sa presidenten ifølge en anonym embetsmann.

Til tross for kritikken understreket Det hvite hus at det støtter etterretningstjenestene og lederne deres. Disse var på sin side raske med å si at de hadde forstått budskapet.

— Etterretningsmiljøet har fått budskapet til presidenten i dag. Vi har skjønt det, sa Dennis C. Blair, som er leder for USAs nasjonale etterretningstjenester, i en pressemelding.

Krise i Afghanistan

Det er imidlertid ikke gode tider for de amerikanske etterretningstjenestene. Først glapp Umar Farouk Abdulmatallab gjennom alle kontroller, og forrige uke drepte den jordanske dobbeltagenten Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi syv CIA-agenter i et selvmordsangrep i Afghanistan.

Saken belyser et massivt feilskjønn hos CIA: al-Balawi, som ble ansett for å være det største funnet på lenge, og som de håpet skulle føre dem til de øverste lederne i al Qaida, viste seg å være en dobbeltagent som uhindret kom seg inn på basen med sprengstoffbelte rundt magen. I tillegg illustrerer den hvor få etterretninger det har lykkes USA å skaffe om Osama bin Ladens oppholdssted og indre sirkel, til tross for solid innsats.

Knusende rapport

Mandag offentliggjorde USAs øverste militære etterretningsoffiser i Afghanistan en knusende rapport om etterretningssituasjonen i landet. Han kalte opplysningene som blir samlet inn i Afghanistan for «marginalt relevante», både for den militære innsatsen i landet og for analytikerne i Kabul og Washington.

— Problemet er at analytikerne, som stort sett er intelligente, entusiastiske og sultne, får så lite informasjon fra felten at mange av dem sier at jobben deres minner mer om å være spåkone enn om seriøst detektivarbeid, lød konklusjonen til rapporten.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN