Meningsmålingene tydet på at partiene i regjeringskoalisjonen til statsminister Bülent Ecevit ville bli feid ut av nasjonalforsamlingen, og at det ett år gamle Rettferds— og Utviklingspartiet (AKP) kunne få rent flertall. Valglokalene stengte kl. 15 norsk tid, og de første resultatene var ventet utover kvelden søndag.

Tror på seier

— Vi regner med suksess, vi regner med å danne en ettpartiregjering etter valget, sa lederen for AKP, Recep Tayyip Erdogan, da han avga sin stemme i et konservativt område av Istanbul søndag.

Rundt ham sto begeistrede tilhengere som ropte "Erdogan - statsminister!"

Partilederen hevder AKP er et vestligorientert og EU-vennlig parti. Men kritikerne påstår at partiet har en skjult islamistisk målsetting, og at Tyrkia kan bli forandret til en religiøs stat dersom AKP kommer til makten.

— Må Allah forby at de vinner. AKP har hemmelige planer, og vil fjerne alle kvinner fra offentlige stillinger, sier Sabahat Sahin (78), pensjonert lærer i byen Elvankent.

Erdogan selv er tidligere blitt dømt for "islamistisk oppvigleri." Dommen sier blant annet at han ikke har lov til å delta i noen tyrkisk regjering, noe som trolig betyr at partiet må finne en annen kandidat til statsministerposten.

Urolig økonomi

Ved siden av AKP var det kun det sosialdemokratisk orienterte Republikanske Folkepartiet (CHP) som kunne være rimelig sikker på å komme over sperregrensen som er på hele ti prosent.

Et mulig utfall var derfor at AKP vil være nødt til å ta CHP med i regjeringen, noe mange analytikere mener ville kunne bidra til å stabilisere den urolige økonomien i Tyrkia.

— Det vi trenger er en regjering som er ærlig og redelig. Hvis det ikke er noen korrupsjon, vil det bli orden på økonomien også, sier Hulya Arel, som avga sin stemme i Elvankent.

Voldsbruk

Det populistiske Ungdomspartiet og nasjonalistene i Det nasjonale handlingspartiet hadde også mulighet til å bli valgt inn i nasjonalforsamlingen, ifølge meningsmålingene.

I tillegg lå det pro-kurdiske Demokratisk folkeparti (DEHAP) godt an i de kurdiske områdene sørøst i Tyrkia.

Flere tilfeller av voldsbruk ble rapportert fra de sørøstlige distriktene søndag, til tross for strenge sikkerhetstiltak. Tre mennesker ble ifølge nyhetsbyrået DPA skutt ned og drept i provinsen Kahramanmaras i det de var på vei hjem fra stemmelokalene.

Tyrkiske myndigheter sier drapene involverte en konflikt om landbruksjord.

- Skremt fra å stemme

— Folk blir skremt til ikke å stemme på DEHAP, sier Tahil Elci, som er kandidat for det kurdiske partiet. Han hevder kurdiske velgere er blitt utsatt for direkte trusler, og at noen områder er blitt lovet strøm og innlagt vann dersom DEHAP ikke vinner i valgkretsen.

Myndighetene hevder at velgere i alle deler av Tyrkia kan stemme på de partiene de ønsker. Valgobservatører blant annet fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er til stede i Tyrkia for å vurdere om valget går riktig for seg.

(NTB)