– Våre målinger viser at Obama vil vinne med trolig så mye som 10 prosentpoeng og få rundt 40 prosent av stemmene, sier professor i statsvitenskap ved University of New Hampshire, Andy Smith til NTB.

Clinton har ledet klart på målingene i New Hampshire i det nordøstlige hjørnet av USA i lang tid. Valgkampstrategene hennes har beskrevet delstaten som en «brannmur» for New York-senatoren.

Men etter tapet i Iowa før helgen har hun rast på meningsmålingene. Obama leder nå tosifret over Clinton.

– Det avgjørende var spesielt det at Hillary tapte Iowa. Det betyr mye mer enn at Obama vant. Folk vil stemme på en vinner, sier valgekspert Andy Smith.

Bestemmer seg sent

Velgerne i New Hampshire bestemmer seg svært sent for hvilken kandidat de vil gi sin støtte. En firedel så sent som de siste dagene.

– Det viktigste spørsmålet når velgerne bestemmer seg for en kandidat, er hvem de tror kan vinne presidentvalget i november, sier Smith.

Og nettopp valgbarhet har vært Hillary Clintons fremste argument under valgkampen. Hun fremstiller seg som kandidaten med mest erfaring, og som er klar til «å være president fra dag 1».

Men utviklingen i New Hampshire-velgernes oppfatning om hvem som kan vinne over republikanerne, har vært katastrofal for Clinton.

Ikke valgbar

For en uke siden mente 45 prosent at Clinton var mest valgbar, mens 22 prosent mente Obama hadde størst mulighet til å vinne presidentvalget. De siste målingene viser at Obama nå leder i spørsmålet om valgbarhet med 42 prosent mot 31.

– De liker ikke Clinton spesielt godt og stoler ikke spesielt på henne. Og da hun tapte Iowa mistet hun auraen av valgbarhet. Obama som så ut til å være valgbar før Iowa, blir nå ansett å kunne vinne presidentvalget, sier Smith til NTB.

– Dersom Clinton taper stort også i New Hampshire, tror jeg ikke de amerikanske velgerne kommer til å se på henne som valgbar, sier Smith.

Mot McCain-seier

På republikansk side ligger Arkansas-senator John McCain best an til å vinne nominasjonsvalget tirsdag.

– Velgerne her ser McCain som den mest troverdige og mest valgbare, og han er best likt. Jeg tror han vinner med mellom 33 og 35 prosent, foran Mitt Romney på ca. 27 prosent og Mike Huckabee på tredje, spår Smith.

Valgeksperten tror Giuliani vil havne på femte plass etter krigsmotstanderen Ron Paul, og at dette kan være nådeskuddet for Giulianis valgkampanje.

New Hampshire viktig

New Hampshire har historisk svært ofte valgt den kandidaten som til slutt vinner nominasjonen.

– Siden 1972 er det bare Bill Clinton og George W. Bush som er blitt president uten å vinne i New Hampshire, sier Smith.

I New Hampshire må man registrere seg som republikaner, demokrat eller som uavhengig for å kunne delta i nominasjonsvalget. De uavhengige kan stemme på hvilken kandidat de vil og utgjør den største gruppen på hele 45 prosent.

Men de fleste av dem sympatiserer med et av partiene, og fremmøtet blant dem er lavere enn blant velgere som har registrert seg hos et av partiene.

Huckabee-Norris-show

En av de få uavhengige som har vinglet mellom partiene, er Stephen Hewett (49). Etter å ha vurdert å stemme på Obama, bestemte han seg for to måneder siden for republikanske Mike Huckabee.

– Jeg liker hans verdier. Han er abortmotstander, og det er jeg også, sier Hewett til NTB.

Vi møter ham på et av valgarrangementene Huckabee holder sammen med sin støttespiller, filmstjernen Chuck Norris.

– Vi beviste i Iowa for noen dager siden at penger betyr mindre enn hvilket budskap man har. Det overrasket mange, og tirsdag skal vi på nytt overraske mange, sa Huckabee til tilhørerne.

Med seg på scenen har Huckabee pensjonisten Ruth Griffin. På ryggen av jakken hennes er det et stort trykk av en bassgitar og teksten «Huckabee 08».

– Jeg støtter Huckabee fordi han har visjoner for dette landet, sier Griffin til NTB.

BRIAN SNYDER
JASON REED
BRIAN SNYDER