Europas felles mynt er i sin alvorligste krise noen gang – men euroen vil nok klare seg, hvis bare EUs ledere tar seg sammen og viser handlekraft. Og det må skje nå.

Det er sjelden man hører et medlem av EU-kommisjonen si så klart ifra til europeiske regjeringer. Men slik er budskapet fra økonomikommissær Olli Rehn til unionens stats— og regjeringsledere, når de samles til toppmøte torsdag.

Alvorlig bekymret

  • Ryktene om euroens død er sterkt overdrevne, sier den sindige finnen med et skjevt smil. - Jeg tør garantere at eurosamarbeidet stadig eksisterer om 20 år og også mye lenger frem i tid.

Når det er sagt, så legger Rehn ikke det minste skjul på at han er alvorlig bekymret for helbredet i det valutasamarbeidet han er satt til å administrere. Hellas’ enorme gjeld og altfor store statsunderskudd truer myntunionen, der selv de rikeste medlemslandene på forhånd er presset av den økonomiske krisen. Andre søreuropeiske økonomier har det ikke stort bedre enn den greske – og de største eurolandene har nå i måneder parlamentert ullent om en mulig redningsaksjon.

Særlig den tyske forbundskansler, Angela Merkel, nøler med å låne grekerne penger, og EU-traktatene forbyr at unionen som helhet kaster frem lommeboken. Men det går ikke lenger, sier Olli Rehn for første gang.

«Arbeidet dag og natt»

— Dette er nok den alvorligste utfordringen euroen noen gang har stått overfor. Det er en avgjørende test på om vi kan vise modig og besluttsom handling for å stabilisere eurosonen. Derfor er dette toppmøtet så viktig, sier han: - Vi står ved en korsvei: Enten lærer vi av denne krisen og blir sterkere, eller så risikerer euroen å lide alvorlig skade.

Kommisjonen har «arbeidet dag og natt» for å få klar en plan, forklarer Rehn. Den skal flikkes sammen, så den kan hjelpe Hellas uten å bryte traktatene, og uten at det blir altfor dyrt for Tyskland og de andre eurolandene.

Planen går ifølge ham ut på å skape en «mekanisme» der de 16 eurolandene lover koordinerte, bilaterale milliardlån til Hellas, hvis landet trenger det. Samtidig kan en annen lånepakke om nødvendig komme fra Det internasjonale pengefondet, IMF, som EU og eurolandene vil arbeide tett sammen med.

— Det er viktig at lederne tar en klar, politisk beslutning om en slik mekanisme på dette toppmøtet. EU må lede an, sier Rehn.

Forholdet til pengefondet

Løsningen er oppsiktsvekkende, fordi både kommisjonen og mange euroland inntil for få uker siden så det som tabu at IMF skulle blandes inn i eurosonens problemer. Men nå blir tabuet brutt – ifølge Politikens kilder – fordi Tyskland har stilt som betingelse at IMF betaler en del av regningen.

Det er tid til å vise solidaritet, for det gjelder stabiliteten i hele eurosonen og resten av EU

Olli Rehn, EU-kommisær

— Jeg ser ingen grunn til en teologisk debatt om IMF eller ikke. De er våre partnere, nøyer Olli Rehn seg med å si. Han gjør kort prosess med den tyske tvilen:

— Jeg forstår godt at tyskerne er bekymret. Men når det kommer til stykket, spiller vi alle på samme lag. Dette kan gjøres uten å komme i konflikt med reglene, og det vil være klare betingelser og kontroll med grekerne. Det er også i Tysklands interesse, sier han.

— Det er tid til å vise solidaritet, for det gjelder stabiliteten i hele eurosonen og resten av EU.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

GRESK TRAGEDIE: Olli Rehn (til h.) har jobben med å prøve å få økonomien til Hellas og statsminister George Papandreou på fote igjen.
Petros Giannakouris