Men gisseltakerne har nok en gang åpnet for å forlenge fristen. Gislenes skjebne skal avgjøres på et møte fredag, ifølge en talsmann for kidnapperne.

– Møtet er i gang. Det vil bli avgjort om de skal drepes eller om fristen skal forlenges, sier mulla Sabir Momin på satellittelefon til nyhetsbyrået Reuters. Fristen er allerede utsatt flere ganger, og den fjerde gikk ut fredag morgen klokka 6.30.

Det første gisselet som eventuelt kommer til å bli drept, er Shqipe Hebibi fra Kosovo, opplyser Momin. Han begrunner valget med at «hun er viktig». Hebibi og to andre valgarbeidere fra FN, Annetta Flanigan fra Nord-Irland og Angelito Nayan fra Filippinene, ble kidnappet da de kjørte gjennom en travel gate i Kabul forrige torsdag.

Flyttet lenger vekk

Tidligere antok afghanske myndigheter at gislene ble holdt fanget i utkanten av Kabul, men fredag innrømmet afghanske myndigheter at de kan ha blitt flyttet til andre deler av landet.

– Vi vet at de fortsatt er i Afghanistan, men ikke nøyaktig hvor, sier talsmann for innenriksdepartementet, Lutfullah Mashal.

Han hevder at det er gjort fremskritt for å sikre en fredelig løsning på gisseldramaet, men vil ikke utdype opplysningene.

Kidnapperne tilhører en gruppe som kaller seg Jaisj-e Muslimeen (Muslimers hær), og som har sitt utspring i Taliban. De krever at alle Taliban-fanger løslates og at amerikanske styrker forlater landet. De vil også at FN innstiller alle operasjoner i Afghanistan. Spiser ikke

Ifølge gruppens talsmann er tilstanden til gislene svært dårlig.

– De er meget syke og tar ikke til seg mat. Vi kjøpte kjeks og vann på flasker fra markedet, men de blir dårligere, sier han.

Han avviser imidlertid anmodningene om å vise barmhjertighet fordi det nå er ramadan, muslimenes hellige fastemåned.

– De er ikke muslimer, og enhver som går imot muslimer ved å støtte hedningene, kan bli drept, sier Momin. Han føyer til at han også regner Afghanistans president Hamid Karzai som en fiende av islam.

Momin er en av fem talsmenn som sier at de snakker på vegne av gruppen og som skal ha forhandlet med meklere fra FN og afghanske myndigheter. En annen av representantene sier at en av de to kvinnene er så dårlig at hun ikke kan snakke.

FN bekymret

FNs talsmann i Kabul er svært bekymret for gislene.

– På grunn av de svært barske forholdene er vi alvorlig bekymret for deres helsetilstand. Det psykologiske presset må være enormt, sa FN-talsmann Manoel de Almeida e Silva torsdag kveld.

Gisseltakingen skaper også problemer for Karzai, som ble valgt til landets president med stor flertall 9. oktober.

Frykten er stor for at Taliban-geriljaen nå vil kopiere strategien til opprørere i Irak ved å ta flere utlendinger til fange.

Tidligere gisseltakinger i Afghanistan er blitt løst blant annet ved at det er utbetalt løsepenger. Det skal ifølge sikkerhetskilder også være en mulig løsning i denne saken.