FRANK M. ROSSAVIK

Allerede fredag holder EUs justis— og innenriksministere ekstraordinært «terrormøte» i Brussel. Utenriksministrene følger opp mandag, hvorpå stats- og regjeringssjefene møtes til EUs ordinære vårtoppmøte i slutten av neste uke.

EU-ledere har lenge nølt med å samarbeide ordentlig på justis- og politisektoren, rett og slett fordi det er politisk kontroversielt.

Men jo klarere det blir at islamistiske terrorister sto bak bombene i Madrid forrige uke, jo sterkere blir presset for å kutte gordiske knuter nå.

EU-kommisjonen krevde i går at landene kutter ut «hysjkulturen» og bestemmer seg for å dele politi- og etterretningsinformasjon med hverandre. Det kan skje gjennom det etablerte, men foreløpig lite kraftfulle samarbeidsorganet Europol, eller også gjennom et nytt etterretningssenter.

EUs irske formannskap har også foreslått at et medlem av EU-kommisjonen øremerkes til å koordinere Unionens antiterrorarbeid.

Utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland mener Norge nå risikerer å bli satt på sidelinjen også i kampen mot terrorisme. Til NTB sa han i går at «EU-medlemskap vil gjøre Norge tryggere».

— Det går ikke an å snakke seg bort fra at Norge ville være tjent med å være med på EUs politimessige samarbeid. Det handler om vår sikkerhet. Vi kan ikke tro at vi kan gjemme oss bort langt oppe i nord. Terroren kommer stadig nærmere. Det viste angrepet i Madrid, sa Jagland.

Hele utenrikskomiteen besøker for tiden Brussel.

EU ble i går kraftig kritisert av det europeiske politiforbundet Eurocop for manglende effektivitet på saksfeltet. Organisasjonens president Heinz Kiefer sier i en pressemelding at EU bør gjennomføre vedtatt politikk i stedet for å komme med nye påfunn.