Det er tverrpolitisk skepsis mot å utnevne en militær til å lede etterretningsorganisasjonen gjennom reformene den står overfor.

Republikanernes leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus, Peter Hoekstra, sa søndag at Hayden er «feil mann på feil sted på feil tidspunkt», skriver New York Times.

– Ikke militær – Vi burde ikke ha en militær til å lede en sivil organisasjon nå, sa Hoekstra til Fox TV.

– Faren ved at militæret tar over etterretningen er at militæret har et veldig annerledes perspektiv på verden. De er bekymret for nåtiden, kriger og trusler mot USA i et kort perspektiv og hvordan vi kan svare militært, sier Hoekstra videre.

Hayden skal ennå ikke formelt ha fått tilbudet om å overta jobben etter Porter Gross, men republikanske kilder omtaler ham som «en ledende kandidat».

– Maktkamp Demokratenes Nancy Pelosi er også svært kritisk til Hayden som ny sjef for CIA.

– Det pågår en maktkamp mellom forsvarsdepartementet og resten av etterretningstjenestene samlet, så jeg ser ikke for meg en fire stjerners general lede CIA, sier Pelosi.

Hayden er i dag øverstkommanderende for USAs militære etterretning og har tidligere vært sjef for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

Dersom Hayden bli nominert mandag, er det ventet at kongressrepresentantene også vil grille ham med spørsmål om det nasjonale avlyttingsprogrammet han ledet som sjef for NSA.

REUTERS