Er du i Mumbai? Ta gjerne kontakt med BT på e-post 2211@bt.no, eller ring bt.no-desken på tlf. +47 55 21 46 44.

Nordmannen som ble såret i terrorangrepet i Mumbai, er en mann i 50-årene fra Molde. Han var på ferie i Mumbai sammen med sin kjæreste. Datteren, som er i 20-årene, sier hun fikk beskjed om hen-delsen onsdag kveld.

— Det er veldig skummelt, og det setter preg på oss. Fortsatt vet vi veldig lite, bortsett fra at det står bra til etter forholdene. Vi prøver nå å få kontakt med dem for å få mer informasjon, sier hun til Aftenposten.no

Sverige fraråder nå reiser til Mumbai som ikke er strengt nødvendige.

Kuler i ansiktet

Faren ble truffet av kuler i ansiktet og i hendene da væpnede menn åpnet ild på kafeen hvor han satt sammen med sin kjæreste. Han er nå blitt operert på Bombay Hospital. Kjæresten kom uskadet fra hendelsen.

— Vi har ikke fått snakket mye sammen. Men de har fortalt at det var en veldig dramatisk situasjon. Det var folk rundt dem som ble drept, og pappa ble truffet av geværskudd, sier datteren.

Tilstanden til nordmannen er stabil, og han er under overvåking. Han er ikke alvorlig såret og har i hovedsak skader i ansiktet og på høyre hånd og fingre, opplyser Bombay Hospital til Aftenposten.no.

Les: Væpnet pakistaner tatt

Fortsatt fanget

Terrorangrepet og gisseldramaet i Mumbai er på ingen måte over ennå. Torsdag kveld satt fortsatt flere titall personer fanget ved luksushotellet Trident Oberoi, samtidig som den øvre delen av et hotell sto i brann. 200 var gisler tidligere i dag, men rundt 50 av disse skal ha blitt sluppet løs i løpet av dagen.

Ved luksushotellet Taj Mahal kom situasjonen under kontroll torsdag kveld, ifølge indiske myndigheter.

Skjøt vilt rundt seg

Noen av hotellgjestene på de to luksushotellene i Mumbai ble tatt til fange, andre ble skutt på.

De unge mennene som stormet de to luksushotellene, skjøt vilt rundt seg i korridorene. Briter og amerikanere ble plukket ut som gisler.

Ifølge øyenvitner var angriperne bare guttunger, ikledd jeans og T-skjorter.

— De ba alle stanse og holde hendene i været og spurte om noen var britiske eller amerikanske, sier Alex Chamberlain. Han er selv brite, men greide å rømme via en branntrapp på hotellet Oberoi Trident.

På det femstjerners hotellet Taj Mahal like ved ble en gruppe hotellgjester tatt til fange og ført oppover i etasjene.

Skutt i lobbyen

Andre ble skutt idet angriperne stormet hotellet onsdag kveld.

— Idet jeg gikk inn i lobbyen, begynte skytingen. Det var helt forferdelig. Folk ble skutt i gangen. En død person lå utenfor baderommet, sier den australske skuespilleren Brooke Satchwell, tidligere stjerne i såpeserien «Neighbours». Selv unnslapp hun ved å gjemme seg i et skap.

En annen kvinne forteller hvordan hun lå på gulvet i et hotellrom i seks timer sammen med 25 andre personer.

Seks timer

— Det var utvilsomt det verste jeg har opplevd i hele mitt liv. Det var seks svært smertefulle timer, sier hun. Fra rommet kunne de høre skudd og eksplosjoner fra kampene mellom indiske soldater og angriperne.

-Til slutt knuste brannmenn vinduene i rommet og vi klatret ned stigen, sier hun.

Den australske studenten David Coker forteller hvordan kjæresten hans ble skutt og såret idet væpnede menn stormet inn i restauranten Café Leopold og begynte å skyte. 23-åringen trodde først det var kinaputter, men så begynte folk å skrike. I neste øyeblikk så han kjæresten sin krabbe mot dø-ren etter at hun var såret i beinet.

Selv ble han truffet av et streifskudd.

Vil ikke forhandle

Ifølge storavisen Times of India var alle gislene på Taj Mahal-hotellet brakt i sikkerhet, og fire selvmordsbombere skal være drept av sikkerhetsstyrker der. Politiet nektet å forhandle med angriperne, som ifølge en ledende tjenestemann «skulle tas døde eller levende».

Oberoi Trident var torsdag fortsatt under beleiring, og det befant seg gisler inne i hotellet. Angriperne kom trolig med båt til landemerket Gateway of India rett ved Taj Mahal-hotellet, før de angrep til sammen ti mål – med de to hotellene som de viktigste.

Inne på Oberoi Trident skal de ha spurt om det var amerikanere eller briter blant gjestene.

– Ikke lek helt, ikke fortell hvor du kommer fra, sa en landsmann til briten Alex Chamberlain, som greide å flykte fra dramaet gjennom en av hotellets nødutganger.

– De var ute etter utlendinger, for de spurte etter folk med britiske eller amerikanske pass, sier Rakesh Patel fra Hongkong.

Døde mennesker lå inne

Det skal nettopp ha blitt hørt kraftige eksplosjoner fra luksushotellene Trident Oberoi og Taj Mahal, melder CNN. Det siver røyk ut av hotellet.

— For noen sekunder siden hørte vi et voldsomt smell inne fra Taj Mahal, sa CNNs korrespondent klokka 11.55 norsk tid.

Det er ikke lenger noen gisselsituasjon på hotellet Taj Mahal, opplyser politisjef i delstaten Maharashtra A.N. Roy.

– Folkene som ble holdt tilbake der, er blitt reddet alle sammen, sier Roy til fjernsynsstasjonen NDTV.

Han forteller at det fortsatt er hotellgjester som befinner seg på rommene sine på Taj Mahal, men at det uklart hvor mange det er snakk om.

– Noen døde mennesker lå inne på hotellet, og de er blitt brakt ut. Denne prosessen pågår, sier Roy.

På luksushotellet Trident/Oberoi ser det imidlertid fortsatt ut til at folk blir holdt som gisler.

– Det er grunnen til at operasjonen blir utført mer skånsomt, for å være sikker på at ingen uskyldige kommer til skade.

Gisler inne i bygningen

En japaner og en australier er så langt bekreftet drept. Tidligere opplysninger tyder på at seks utlendinger ble drept da væpnede menn stormet to luksushoteller, et sykehus, en restaurant og en jernbanestasjon i den indiske byen Mumbai.

Ifølge The Sun skal terroristene ha bedt hotellgjestene om å rekke opp hånden hvis de hadde britisk eller amerikansk pass. Disse skal fremdeles bli holdt tilbake på hotellet.

PUNIT PARANJPE/REUTERS
ARKO DATTA/REUTERS
BLODIG: Terrorister skjøt tilfeldige personer på denne jernbanestasjonen i Mumbai. Flere andre steder i byen er angrepet.
STRINGER/INDIA
REUTERS
ARKO DATTA
REUTERS
JAN GUNNAR FURULY, AFTENPOSTEN
PUNIT PARANJPE
STRINGER/INDIA