Få steder er den ekstreme private velstanden blant verdens rikeste mer synlig enn i Kensington Palace Gardens i London, også kalt «Billionares Row».

Landets rikeste mann, inderen Lakshmi Mittal (57), betalte 675 millioner kroner da han kjøpte hus nummer 18 for tre år siden.

Eller, hus og hus. Med 5100 kvadratmeter, 12 soverom og 18 garasjeplasser kan vel boligen pent passere som et palass.

Lenger borte i gaten ligger huset til den mystiske Leonard Blavatnik, som flyttet inn i fjor. Ingen vet hva den russisk-amerikanske magnaten er god for. Trolig har han tjent flere milliarder pund i russiske olje— og aluminiumsselskaper.

Nå har han flyttet til London.

Slipper skatt på inntekt

I ti år har Storbritannia blitt styrt av det nærmeste landet kommer en venstreside. Labour og Tony Blair har likevel ikke gjort noe for å tette skattehullene som gjør landet så attraktivt for oligarker, sjeiker og shippingmilliardærer.

Oppskriften er enkel: Flytt til Storbritannia, få status som «ikke fastboende». Da slipper du å betale skatt på inntekter fra andre deler av verden, såfremt du ikke flytter pengene inn i landet.

Ordningen er unik for Irland og Storbritannia. Amerikanske statsborgere, for eksempel, må betale skatt til USA på alle inntekter - også de som stammer fra utlandet.

Dyre boliger til utlendinger

En studie gjort av Det internasjonale pengefondet setter Storbritannia i samme bås som Sveits, Bermuda og Caymanøyene når det gjelder beskatning av rike utlendinger.

Det er de ikke alene om å ha oppdaget. I 2005 hadde 112.000 britiske skatteytere status som ikke-fastboende, 74 prosent flere enn tre år tidligere.

På listen over de rikeste i landet er russere, indere og andre utlendinger tungt representert. Den norske rederen John Fredriksen inntar åttendeplassen. Hans villa i Chelsea i London er verdsatt til 1,5 milliarder kroner.

De utenlandske rikingene har tatt over luksusdelen av byens boligmarked. I fjor gikk 68 prosent av eiendommene som ble solgt for over fem millioner pund til utlendinger, ifølge The Times.

Porsche på Porsche

— Jo dyrere du går, jo større blir andelen utenlandske kjøpere, sier Liam Bailey, leder for boligforskning i meglerkjeden Knight Frank, til avisen.

Milliardærenes inntog i Londons fornemme områder setter en standard som er rimelig fjern fra norsk virkelighet.

Megleren på hjørnet utenfor Kensington Palace Gardens har til salgs en 32-kvadratmeter stor leilighet i Kensington Park Row. Pris: Fem millioner kroner.

Vil du heller ha 132 kvadrat, blir prisen 20 millioner kroner.

Leie en bolig på 60 kvadrat? Det koster deg 7000 kroner - i uken.

Men igjen: Gatene i Kensington prydes av flere Porscher og Jaguarer enn Nissan og Fiat. Prisene er kanskje ikke beboernes største bekymring.

Frykter milliardærflukt

Liberaldemokratene har beskrevet særbehandlingen av utlendinger som sterkt urettferdig. De vil tette smutthullet umiddelbart.

Problemet for påtroppende statsminister og tidligere finansminister Gordon Brown er at en innstramming kan føre til at styrtrike utlendinger rømmer landet med alle sine milliarder. Det vil ikke være bra for landets store finansnæring. Og, kanskje like viktig: Om hullet tettes nå, vil det være det samme som å innrømme at Labour har holdt hullet åpent i årevis.

Det britiske finansdepartementet har sagt at de har vurdert reglene for ikke-fastboende siden 2002, men noen umiddelbare endringer ligger det ikke an til.

Mittal-millioner til Blair

Innkjørselen til Kensington Palace Gardens er selvsagt bevoktet. Bak porten følger ambassadene. Saudi-Arabia, Kuwait, Russland. I motsatt ende av gaten, Palace Green, ligger også residensen til den norske ambassadøren.

For bare ti år siden var det en vanlig oppfatning blant eiendomsmeglere at husene i Kensington Palace Gardens var for dyre til å bli solgt som boliger.

— Bare en ambassade eller en institusjon ville ha dem. Nå vil alle ha dem som private hus, sier Dick Frank, meglersjef hos Knight Frank-kjeden i London, til The Guardian.

Lakshmi Mittal har ikke bare brukt penger på å kjøpe seg inn i et fornemt nabolag. I 2004 svidde han av 350 millioner kroner på datterens bryllup på Versailles-palasset utenfor Paris. Blant ingrediensene var 5000 flasker sjampanje av god årgang og en opptreden av Kylie Minogue.

Landets rikeste mann har også lagt sin elsk på Tony Blair. Siden 2005 har inderen gitt fem millioner pund til Labour.

Milliardæren vet å sette pris på sine venner.

øystein torheim
øystein torheim
Øystein Torheim
DAVID KARP