Det er dårlige nyheter for bergensere som presenteres i dagens utgave av anerkjente Journal of Linguistic Medicine.

Undersøkelsen er unik, i og med at sammenhengen mellom skarring og sykdom aldri tidligere er blitt undersøkt. Forskerne ved det berømte Canular-universitetet i Paris har gjennomgått data fra hele 40.000 franskmenn.

— Sjokkerende

Kvinnen som har ledet prosjektet, Avril Premier, er overrasket over hva hun har funnet ut.

— Hypotesen var at skarring ville gi en viss slitasje på stemmebåndene, og at vi muligens ville finne en sammenheng med for eksempel kronisk heshet. At visse typer skarring kan utløse alvorlige sykdommer, kom som lyn fra klar himmel. Rett og slett et sjokk, sier hun.

Skarring fører til økt risiko for følgende lidelser, ifølge forskerteamet:

  • Pustebesvær
  • Struma
  • Kronisk heshet
  • Migrene
  • Lungebetennelse
  • Alminnelig forkjølelse

«Hard» skarring farlig

Forskerne understreker imidlertid at ikke alle som skarrer har den samme risikoen. «Myke og rullende» skarrelyder ser ikke ut til å være farlige. Det er bare «hard og brutal» skarring som truer helsen.

Harde skarrere lever gjennomsnittlig tolv år kortere enn ikke-skarrere, ifølge den oppsiktsvekkende undersøkelsen. Myke skarrere lever like lenge som ikke-skarrere.

— Tolv år kan virke mye, men vi må huske på at relativt få mennesker skarrer på den harde, belastende måten. I Frankrike skarrer folk flest mykt. Farlig skarring er nok mer utbredt i for eksempel Nederland, sier Avril Premier.

Skarrelydene blant nordmenn er trolig middels farlige, mener hun. Her i landet finner vi både myke skarrere, som sangeren Herborg Kråkevik, og harde skarrere, som NRK-journalisten Hans-Wilhelm Steinfeld.

Test deg selv!

Hvis du er usikker på om du selv skarrer mykt eller hardt, kan du teste deg her på bt.no. Vi har som eneste medium i Norge fått tilgang til programvaren som de franske forskerne har brukt i undersøkelsen.

Hvis du har mikrofon på datamaskinen din, kan du ta testen her.

Hvis du er usikker på om pc-en din har opptaksmuligheter, kan du ta testen på telefon 55 21 37 18. Der vil du bli bedt om å lese opp en enkel setning. For å få vite resultatet av testen, må du ringe telefon 55 21 37 21 minst tre minutter senere. Det er viktig at du ringer fra samme telefon begge ganger, og at du ikke har skjult telefonnummer.

Se mer om skarrefaren i kveld på

<b>SYKELIG:</b> Røntgenbilder fra ekstreme skarrere har avdekket en rekke sykelige tilstander.