— Irak er ikke et protektorat, landet tilhører ikke noen som tror de kan styre det slik de ønsker, sa den greske regjeringens talsmann Christos Protopapas i går, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Adressaten for kritikken fra EUs greske formannskap var klar.

Mange politiske toppledere ser for seg at gjenoppbyggingen av Irak kan samle gamle allierte på nytt. Men foreløpig ser saken bare ut til å gjøre vondt verre.

- FN i hovedrollen

Storbritannias statsminister Tony Blair dro til Florida for å overbevise George W. Bush om at FN måtte få hovedrollen i gjenoppbyggingen - etter krigen som alle forutsetter er over med britisk/amerikansk seier innen rimelig tid. Men ifølge de første rapportene i går, har Blair allerede akseptert at amerikanerne skal stå for styringen i alle fall den første tiden etter krigsslutt.

På kontinentet har nyheten om at enkelte amerikanske selskaper allerede er tildelt verdifulle kontrakter, skapt bestyrtelse. Det gjelder ikke minst kontrakten som gir et selskap i Halliburton-konsernet jobben med å slokke oljebrønner i brann. Halliburton er selskapet Dick Cheney ledet før han ble USAs visepresident.

EU-kommisjonen varslet i går at den kunne komme til å undersøke om tildelingen av kontraktene er lovlige i henhold til internasjonal handelslovgivning.

Den høytstående amerikanske tjenestemannen Alan Larson var i går i Brussel for å holde foredrag og snakke med EU-topper.

I et møte med pressefolk, sa Larson at han var «overrasket» over kritikken mot kontraktene. Han viste til at hensikten var å gjenopprette forsyninger av elektrisitet og friskt vann så fort som mulig.

— Vi opptrer bare ansvarlig. Kontraktene handler om å hjelpe det irakiske folk, sa Alan Larson.

USA ber om EU-bidrag

Amerikaneren ba i Brussel om at EU må bidra økonomisk i den humanitære gjenoppbyggingen av Irak. EU har avsatt 100 millioner euro til nødhjelp - hoveddelen av beløpet er rett nok ikke endelig vedtatt ennå - men gjenoppbygging mener flere land det er for tidlig å snakke om. Sveriges statsminister Göran Persson har blant annet sagt at dette må USA og Storbritannia betale, siden de har gått til krig uten FNs godkjennelse.

EU-kommisjonen skal, under gårsdagens møter med Alan Larson, ha uttrykt seg noe mykere. Men mye vil her avhenge av om USA lar FN spille hovedrollen i etterkrigs-Irak.

Frankrike insisterer på at FN skal ta styringen, og har varslet veto i Sikkerhetsrådet mot ethvert forsøk fra amerikansk side på å søke FNs godkjennelse for å beholde kontrollen selv.

Foreløpig tyder ingenting på at USA vil la andre styre Irak i fasen etter krigen. Utenriksminister Colin Powell sa i går at FN kan få en viktig rolle, men at den USA-ledede alliansen vil ha det avgjørende ord.