Bare to dager etter at jenta ble utsatt for grov vold og voldtekt og hennes tolv år gamle venninne drept, ble jenta intervjuet i svenske tabloider. 13-åringen ble først tirsdag avhørt av svensk politi, og politiet er opprørt over at jenta allerede er intervjuet før politiet har rukket å avhøre henne.

– Medietrykket har vært hardt. Det her har gått over styr, sier Hans Andersson, etterforskningsleder ved politiet i Handen, sør for Stockholm. Han mener at etterforskningen kan ta skade av medieomtalen.

– Publisiteten er ikke bra. Det her virker å være en ny trend. Jeg har aldri vært med på at pressen har brukt et voldsoffer på denne måten, sier Andersson.

Trykket bilde

Både Expressen og Aftonbladet trykket mandag lange intervjuer med jenta. Aftonbladet har i tillegg offentliggjort jentas navn og trykket store bilder av henne både på forsiden og inne i avisen. I Norge ble intervjuet med 13-åringen gjengitt av Dagbladet.no.

Også jentas bistandsadvokat reagerer kraftig på artiklene.

– Det er fullstendig forkastelig å bruke et barn slik som avisene har gjort. Mitt inntrykk er at jenta aldri hadde stilt opp om hun og familien hadde innsett konsekvensene av intervjuene, sier advokat Christer Magnergård, som nå vil undersøke om jenta stilte opp frivillig eller om hun er blitt utsatt for press.

– Familien ble forfulgt av alle de feilaktige opplysningene som kom ut. For å få fram riktig fakta valgte de å stille opp på intervjuer. En familie i denne situasjonen har ingen mulighet til å bedømme konsekvensene av hva de sier, fremholder Magnergård.

Stedatter

Svenske aviser er også fulle av stoff om 26-åringen som er siktet for drap på sin tolvårige stedatter og for drapsforsøk og voldtekt mot 13-åringen.

Ifølge Expressen er mannen svært nedtrykt. For å unngå at han påfører seg selv skade, er han overført til en rettspsykiatrisk avdeling, skriver avisen.

Avisen gir også utførlige opplysninger om mannens fortid, blant annet en tidligere psykiatrisk diagnose og omfattende rusmisbruk. 26-åringen er fra før domfelt ti ganger, blant annet for grov mishandling.