Det var under et forsøk på å forklare hvorfor det er så vanskelig å finne en samlende leder i Irak, at Bush i sin iver etter å forsvare egen politikk trakk inn Nelson Mandela.

— Jeg hørte noen si: Hvor er Mandela? Vel, Mandela er død fordi Saddam Hussein drepte alle Mandelaene, sa den amerikanske presidenten.

Pressekonferansen ble overført direkte på amerikansk fjernsyn, og fadesen ble kort tid etter lagt ut på populære nettsteder som YouTube til forlystelse for tusenvis av hoderystende seere.

Se innslaget her:

Mange hoppet i stolen over uttalelsen, ikke minst i Sør-Afrika der den 89 år gamle frigjøringshelten som satt 27 år bak fengselsmurene blir sett på som en landsfader.

— Alt vi kan gjøre er å forsikre alle, ikke minst sørafrikanere, om at president Mandela er i live, sier Mandela-stiftelsens direktør Achmat Dangor.

Også da USAs ambassadør i Bagdad, Ryan Crocker, tidligere i måneden orienterte Kongressen om utviklingen i Irak, ble Mandelas navn trukket inn. Crockers uttalelse ga imidlertid en viss mening.

— Det kommer ikke til å dukke opp noen Nelson Mandela på den politiske scenen i Irak, for ingen med hans talent for lederskap ville ha overlevd under Saddam Hussein, sa Crocker.

MISFORSTÅTT - IGJEN: George W. Bush siktet nok til Iraks potensielle Mandelaer. Men det var det langt fra alle som oppfattet.
LARRY DOWNING