Det finnes ikke noe eget ”gudesenter” i hjernen, konkluderer en ny canadisk undersøkelse. I hvert fall fant man ikke noe slikt i hjernen på femten nonner, melder forskning.no i dag..

Et mye omtalt forskningsfelt innen nevrobiologi og hjerneforskning de siste årene har vært sammenhengen mellom religiøse opplevelser og forskjellige tilstander i hjernen. Naturlig nok er slik forskning omstridt, siden det også dreier seg om religion.

Forskere ved universitetet i Montreal har nå gjort et nytt forsøk på å finne dette gudesenteret, melder bladet Neuroscience Letters. Forskerne var doktoren Mario Beauregaard, som arbeider ved psykologisk institutt ved universitetet, og hans student Vincent Paquette.

De to har forsøkt å finne gudesenteret i hjernene på en gruppe mennesker som i hvert fall bør være religiøse nok: En gruppe nonner.

Nonnen levde alle i kloster. De var mellom 23 og 64 år gamle.

Forskerne undersøkte 15 nonner tilknyttet karmelittordenen , en streng nonneorden. Valget av denne ordenen var neppe tilfeldig.

Den mest kjente karmelittsøsteren er nemlig Teresa av Avila, som er berømt for sine spesielt sterke og ekstatiske mystiske opplevelser. Flere forskere har spekulert i om Teresas opplevelser kan skyldes en slags epilepsi.

Les hele artikkelen på forskning.no: Ikke noe gudesenter i hjernen

Ønsker du lettere utfordringer i livet? Prøv deg på spørsmålene fra NM i quiz

Var de for vanskelige? Her er spørsmål fra kvalifiseringen