Begge er ansatt i Räddningsverket, og de bortførtes pårørende er varslet, opplyser Kjell Larsson i den internasjonale avdelingen til det svenske nyhetsbyrået TT.

Ifølge en FN-tjenestemann ble de to bortført av islamistiske opprørere i nærheten av byen Hondur nordvest for hovedstaden Mogadishu lørdag.

Räddningsverket vurderer nå å sende forsterkninger til Afrika. Mineryddingspersonellet har hovedbase i Kenyas hovedstad Nairobi.

Forhandlinger

Lørdag formiddag befant de bortførte seg i god behold utenfor byen Wajid, men var fremdeles under islamistenes kontroll, ifølge opplysninger fra FNs sikkerhetsorganisasjon UNDSS.

Det skal pågå forhandlinger mellom kidnapperne og lokale myndigheter.

Lokale innbyggere forteller at også en somalisk hjelpearbeider er kidnappet.

Bortføring er ikke uvanlig i Somalia, og gisler blir normalt behandlet bra i påvente av at det blir utbetalt en betydelig løsesum.

I alt ni hjelpearbeidere er nå kidnappet i Somalia. I tillegg til de tre som ble bortført lørdag, er to italienere, en brite, en kenyaner og to somaliere bortført.

Krigsherjet

Somalia har vært herjet av borgerkrig siden 1991, da president Mohammed Siad Barre og hans regime ble styrtet. En rekke våpenhviler har senere brutt sammen, og alle forsøk på å finne en fredsløsning har så langt slått feil.

Konflikten i Somalia har kostet 2.136 sivile livet så langt i år, ifølge en lokal menneskerettighetsgruppe.

Dermed er over 8.600 personer drept siden islamistopprørere startet sine angrep mot den somaliske regjeringen og allierte etiopiske styrker i begynnelsen av 2007.

STR