Den avgåtte statssekretæren Ulrica Schenströms etterfølger Nicola Clase anklages for å ha brukt svart arbeid for å få pusset opp leiligheten sin.

Talsmenn for regjeringen bekreftet natt til fredag påstandene i Stockholm-tabloiden Expressen. Anklagene er et hardt slag for Clase, en fremadstormende politiker som er blitt kalt Sveriges svar på den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice.

Men de er også et nytt slag for statsminister Fredrik Reinfeldt, som ville ha Clase som en av sine nærmeste og mest fortrolige medarbeidere. Statsministerens pressetalsmann Edvard Unsgaard sier til avisen Dagens Nyheter at regjeringen «beklager de feil som er gjort».

«Vet ikke» – Hvor mye penger er det snakk om? spør Dagens Nyheter.

– Det vet jeg ikke, svarer Unsgaard.

– Visste statsministeren om dette? spør avisens medarbeider videre.

– Det vet jeg ikke, svarer Unsgaard igjen.

Etter det Expressen mener å vite, skal det dreie seg om et beløp på rundt 40.000 svenske kroner. Nicola Clase sier selv til avisen at hun er svært lei seg for at hun og hennes mann betalte håndverkere under bordet, og lover å rydde opp.

– Men nå er det slik at mannen min er i USA, og vi må sette oss ned og gå gjennom dette, tilføyer hun.

På spørsmål om hun ikke selv vurderer å gå av som statssekretær, svarer Clase at «nå får vi ta det litt med ro».

Tung tid Nicola Clase ble statssekretær etter at Ulrica Schenström ble fotografert mens hun klinte og drakk på et utested, på et tidspunkt der hun skulle vært i sikkerhetsberedskap. Hun var en betrodd medarbeider av statsminister Reinfeldt, som ifølge nyhetsbyrået TT nå har en svært tung tid.

– Hans lederskap, utnevnelser og alminnelige styringsevne trekkes i tvil, skriver TT.

Byrået minner om at personlig snusk tvang de to statsrådene Maria Borelius og Cecilia Stegö Chilò til å trekke seg fra Reinfeldts regjering rett etter at den ble dannet i fjor høst.

Analytikeren Torsten Björkman, som tidligere var professor i ledelse ved det svenske forsvarets høyskole, mener Reinfeldts første store feil i Schenström-saken var at han ikke reagerte raskere. Den andre var at han så forsøkte å bagatellisere saken, sier Björkman.