Biden vil strekke ut hånden til Europa og bebude et omfattende kursskifte i amerikansk utenrikspolitikk når han i morgen leverer Obamaadministrasjonens første store utenrikspolitiske tale.

Over 300 av klodens mektigste politikere og toppdiplomater strømmer allerede i dag til den årlige sikkerhetskonferansen i München.

Venter i spenning

Alle venter i spenning på budskapet fra USA, men i like stor grad hvordan de blir mottatt av europeiske ledere. Både Tysklands kansler Angela Merkel og den franske president Nicolas Sarkozy er blant de prominente deltakerne i den sørtyske byen.

Sikkerhetskonferansen i München har flere ganger tidligere levert nyheter som har ryddet verdens avisforsider.

I 2003 langet daværende tyske utenriksminister, Joschka Fischer, i sin tale hardt ut etter USAs invasjon i Irak. Det skapte en årelang splittelse blant medlemslandene i NATO.

Og for to år siden brukte daværende russiske president, Vladimir Putin, sin taletid til å rette et frontalangrep mot USA og NATO på grunn av det planlagte amerikanske rakettskjoldet med baser i Tsjekkia og Polen. Putin advarte Vesten mot en ny kald krig.

Begge angrepene var rettet mot amerikansk enegang, som i åtte år har dominert USAs utenrikspolitikk under tidligere president George W. Bush.

Ny, frisk start

Både europeiske og amerikanske diplomater håper dette årets konferanse vil markere en frisk start i forholdet mellom Europa og USA. Joe Biden vil lytte oppmerksomt til sine allierte, og mange venter at USA vil gå langt for å reparere de transatlantiske båndene som ble revet over under Bush.

Den tyske formannen for konferansen, Wolfgang Ischinger, fastslo før møtet at amerikanerne kommer til Europa for å presentere et omfattende overblikk over sin sikkerhets— og forsvarspolitikk.

– Det må ikke undervurderes hva det betyr for Europa at USA sender en så mektig og høyt plassert delegasjon til München, sa Ischinger, tidligere tysk ambassadør i USA.

Han viser til at Obama har valgt å sende sin visepresident i stedet for som tidligere forsvarsministeren. Samtidig kommer Obamas nye sikkerhetsrådgiver, den pensjonerte generalen James Jones, og øverstkommanderende for de amerikanske militære styrker i Midtøsten og Sentral-Asia, general David Petraeus. Også Richard Holbrooke, som nylig ble utpekt til Obamas spesialutsending i Afghanistan, drar til Bayerns hovedstad.

Vil begrave krangel

Ischinger sier at et av målene med årets konferanse er å begrave all krangel og strid som oppsto under Bush-perioden. Han venter at en «ny transatlantisk solidaritet», vil se dagens lys under konferansen.

Øverst på dagsordenen i München står den forverrede situasjonen for den vestlige styrken i Afghanistan, atomstriden med Iran og de amerikanske planene om et rakettskjold i Øst-Europa.

En bedring i forholdet mellom Moskva og Washington kan være i emning. Under en telefonsamtale i forrige uke mellom Obama og den russiske president, Dmitrij Medvedev, ble man enige om å bedre forholdet. Russland har etter det suspendert planen om å stille opp raketter i Kaliningrad.

Neppe møte med iranerne

Også Iran deltar på konferansen og sender sin tidligere atomforhandler, Ali Larijani, som i dag er formann i det iranske parlamentet. Men amerikanske diplomater avviser at det blir i München at USA innleder den første dialog med det iranske prestestyret.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

NYE TONER: Joe Biden (til v.) hadde en munter samtale med Tony Blair før avreise til Tyskland. Lørdag skal han lege sårene etter Bush.
LARRY DOWNING