Men to uker før den formelle innsettelsen møter Obamas økonomiske kriseplan allerede motstand i Kongressen.

Mandag skulle den påtroppende presidenten møte innflytelsesrike kongresspolitikere for å drøfte den såkalte stimuleringsplanen. Obamas demokratiske parti håper fortsatt å få den vedtatt kort etter presidentskiftet 20. januar.

Flere kongressfolk har ifølge nyhetsbyrået AP sagt at det neppe blir noen bred enighet om kriseplanen før tidligst i midten av februar. Obamas talsmann Robert Gibbs medgir nå at det er «svært, svært usannsynlig» at et vedtak kan skje før den nye presidenten overtar.

Må handle raskt og bestemt

— Vi venter ikke at begge kamre i Kongressen kan ha godtatt planen innen innsettelsen finner sted, sier Gibbs.

Demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Steny Hoyer, vil ha planen vedtatt innen utgangen av januar, slik at Senatet kan godkjenne den før vinterferien i midten av februar.

Obama har understreket at politikerne må handle raskt og bestemt hvis USA skal komme seg på beina etter den største økonomiske nedturen siden 1930-tallet. Han vil skape tre millioner nye arbeidsplasser og advarer om at krisen kan bli enda verre hvis de folkevalgte i Washington nøler.

— Økonomer på alle politiske hold er enige om at hvis vi ikke handler fryktløst og hurtig, kan nedturen ramme oss enda hardere. Det kan bety arbeidsløshet på et tosifret prosenttall og at den amerikanske drømmen glir lenger og lenger ut av rekkevidde, sa Obama i en tale i radio og over internett i helgen.

Voktes av sikkerhetsfolk

Den påtroppende statssjefen ble møtt av både gratulanter og demonstranter, da han søndag kveld lokal tid inntok Washington. Et stort oppbud av sikkerhetsfolk voktet området rundt Hay-Adams-hotellet nær Det hvite hus, der Obama og hans familie skal bo før de flytter til den tradisjonelle «overgangsboligen» Blair House og deretter til Det hvite hus.

Døtrene Malia (10) og Sasha (7) skulle mandag begynne på privatskolen Sidwell Friends school, der en annen presidentdatter - Chelsea Clinton - også har vært elev. På flyet til Washington fortalte en synlig rørt Obama at jentene hadde fått med seg en utklippsbok til minne om vennene i hjembyen Chicago.

Tid til en matbit ble det også, bestilt fra mannen som til daglig er stuert om bord i det offisielle presidentflyet Air Force One. Men Barack Obama ville ikke ha noe luksusmåltid, han nøyde seg med en cheeseburger og pommes frites.

Tror du Obama klarer å leve opp til de skyhøye forventningene?

REUTERS/SCANPIX