I Bergen skriver Bendigt Maria Olsen brev. Til Texas-guvernør Rick Perry, til formannen i appellstyret i Texas. Med bønn om at henrettelsen utsettes og at dødsdommen omgjøres til livsvarig fengsel.

Og hun skriver til norske regjeringsmedlemmer, stortingsrepresentanter, venner og kjente og ber dem gjøre det samme.

«Som et familiemedlem»

— Han er blitt som et familiemedlem. Jeg må gjøre dette, sier Bendigt Olsen til Bergens Tidende.

Bendigt Olsen har brevvekslet med Emerson Edward Rudd i ca. ti år. For noen dager siden fikk hun et nytt brev.

— Han skriver at han ikke har gitt opp, at han vil fortsette å kjempe for livet sitt, forteller Bendigt Olsen.

— Hvorfor legger du så mye innsats ned i dette?

— På et vis er vi blitt gode venner, han betyr noe for meg. Jeg har aldri møtt ham, men gjennom brevene er vi kommet nær hverandre, og jeg synes det er galt at et så sivilisert land som USA opprettholder dødsstraffen, sier bergenskvinnen.

Ikke «mors beste barn»

Da BT møtte Emerson Edward Rudd i dødscellen i Ellis-fengselet i Texas i 1996, la han ikke skjul på at han ikke var «mors beste barn». Han hadde vært i flere klammerier med fengselsledelsen fordi han kjempet for fangenes rettigheter.

Det har han fortsatt med, samtidig som han også har kjempet en innbitt kamp for å få omgjort straffen.

Emerson Rudd var bare 18 år gammel da han i 1989 ble dømt til døden etter et væpnet ran der en 23 år gammel restaurantansatt ble skutt og drept. De tre som var sammen med Rudd under ranet fikk lange fengselsstraffer.

Under møtet med BT i 1996 hevdet Rudd at de tre kameratene utpekte ham som drapsmannen etter at de hadde inngått en avtale med statsadvokaten om reduserte straffer.

— Det var kanskje jeg som skjøt. Jeg vet ikke, sa han den gangen.

Alle appellmuligheter

Da BTs medarbeidere møtte Rudd i 1996, hadde han allerede fått fastsatt dato for henrettelse. Men den ble utsatt. Ikke en, med flere ganger. Men nå er alle appellmuligheter benyttet. Og de fleste eksperter sier til BT at nå er datoen endelig.

Bare guvernøren i Texas og appellstyret i delstaten kan hindre at Emerson Edward Rudd torsdag 15. november spennes fast til benken i Huntsville-fengselet før de tre giftsprøytene åpnes.

Derfor skriver bergenskvinnen Bendigt Maria Olsen brev. Og håper at hun får følge av flere. Hittil i år er 48 mennesker blitt henrettet i USA. Det er en nedgang på 27 prosent i forhold til samme tid i fjor. For resten av året har delstatene til sammen «kun» planlagt 14 nye henrettelser. Dermed vil antall henrettelser for hele 2001 komme opp i 62, som er det laveste antall på fem år. I fjor ble det totalt henrettet 84 mennesker, og året før tok delstatene livet av hele 98 mennesker.

SKAL DØ: Emerson Edward Rudd har sittet på dødscelle i Texas i 12 år. Nå er alle appellmuligheter brukt opp.
ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANSEN