Dahle, generalsekretær i Sp inntil november i fjor, tro til som en EU-kampens Willy Railo:

— Tro på seier! Dere er mulige vinnere! Hvis dere ikke selv tror dere kan vinne, hvem skal da gjøre det?

I et enkelt og stygt møtelokale fra kommunisttidens Tsjekkoslovakia, men med panoramautsikt over den vakre Karlsbroen, sitter folk fra hele Europa med stjerner i øynene - dog ikke EU-flaggets stjerner.

Kjell Dahles ti råd, ovennevnte var det første, slukes begjærlig. Delegatene vil for enhver pris at deres land ikke skal meldes inn i EU. Eller de vil ha landet sitt ut snarest mulig.

Rådene

Dahle ramser opp: Venn dere til å ha uvante sengekamerater, samarbeid med alle bortsett fra fascister og nazister! Lag felles plattform! Dra fordel av at etablissementet er mot dere! Vær grundig forberedt i alle debatter!

— Og husk: Kunnskap teller, men psykologi avgjør, avslutter Dahle kurset - til brakende applaus.

Men Dahles norske nei-side er ikke alene om å ha vunnet EU-slag. I Irland vant nei-siden folkeavstemningen om Nice-traktaten i 2000. Og den danske nei-siden har vunnet flere ganger. Danske Lave Broch gikk mer konkret til verks i sine råd enn Dahle:

— Invitér statsministeren til å møte lederen for nei-organisasjonen. Hvis han ikke vil stille, gå ut og anklag ham for å være feig og for å ville hindre dialog om EU-spørsmålet!

Lei usaklighetene

Mange skriveblokker ble fulle. I Praha var universitetslektor Uno Silberg, leder av nei-bevegelsen på Estland. De ledet soleklart, 60-40, på målingene inntil mai i fjor. Da vant Estland Melodi Grand Prix - og siden har ja-folket stort sett vært i tet. Men situasjonen er uklar - og folkeavstemningen kommer allerede i mars neste år.

I den tsjekkiske hovedstaden var også Maltas tidligere statsminister, dr. Karmenu Mifsud Bonnici. Også hans «Kampanje for nasjonal selvstendighet» ledet inntil for ikke lenge siden, men er nå klart passert av ja-siden.

Bonnici beklager seg over det han mener er ja-sidens usakligheter og finansielle muskelfleksing.

— Men vi skal fortsette å bidra med informasjon, ikke propaganda, forsikrer den gamle statsmannen.

Broket forsamling

Et tredje land med utsikter til spenning i folkeavstemningen er det største av søkerlandene, Polen. Her er «Ligaen for polske familier» en drivkraft på nei-siden.

Parlamentsmedlem Jan Lopuszanski holdt et flammende innlegg om uavhengighet og tradisjonelle verdier. Overfor Bergens Tidende var han i pausen opptatt av å få frem at partiet hans ikke fortjener sitt rykte som et «ytre høyre-parti».

— Det gir et feil inntrykk. Ja, vi er konservative og ja, vi er katolske. Men vi er ikke ekstremister, sier han.

Møtet i Praha, som slutter i dag, er imidlertid ikke bare et folkeavstemningskurs. Det dreier seg om årsmøtet i TEAM, det europeiske nettverket av EU-kritiske organisasjoner.

TEAM er en brokete forsamling av blant annet britiske konservative, miljøvernere og venstreorienterte fra Skandinavia og i det hele tatt litt av hvert. Noen er grunnleggende mot hele EUs eksistens, andre er kritiske til EUs utvikling mot en «superstat». Noen felles plattform har TEAM ikke våget seg på. Økonomien er skral, slagkraften i mediene likedan.

Til tross for at TEAMs medlemsorganisasjoner kan komme til å greie å stanse flere søkerland fra å bli medlemmer, er Bergens Tidende det eneste ikke-tsjekkiske mediet på møtet i Praha.

NEI-SKOLE: Senterpartiets tidligere generalsekretær Kjell Dahle lærte europeiske meningsfeller hvordan de effektivt kan nedkjempe EU-tilhengere.