Mye tyder på at en stengt utgangsdør til en av plattformene før togavgang, utløste det farlige kaoset kort før klokka 19 fredag kveld.

Passasjerene styrtet plutselig mot trappene til plattform 13 og 14 der toget var klart for avgang til Mafikeng, kanskje fordi en tavle varslet at dørene ble stengt før avgang.

Utgangene var da stengt, og dermed begynte folk å løpe i begge retninger. Veldig mange mennesker befant seg på stasjonen, fordi ukependlere skulle rekke togene hjem til landsbygda for helga samtidig med avviklingen av den vanlige, lokale rushtrafikken.

Skulle hindre panikk – Det sies at sikkerhetsansvarlige ved utgangen til plattformen låste dørene, og det var umulig å komme inn. En tavle over inngangen forteller de reisende at dørene stenges ti minutter før avreise. Noen presset seg framover, og noen presset i motsatt retning, og sju omkom, forteller talsmann for politiet i Johannesburg, Willem de Villiers.

Dørene ble stengt nettopp for å hindre at det oppsto en situasjon som den som skjedde, nemlig at folk tråkkes i hjel i en panisk menneskemengde, og for å hindre at folk hoppet ned i sporet, forklarer de Villiers.

Øyenvitner forteller om forferdelige sekunder.

– Det var blod over alt, og kvinner og barn skrek. Jeg trodde jeg skulle bli dratt ned på gulvet i kaoset, men jeg klarte å klamre meg til et stålrekkverk. Alle rundt meg falt og ble trampet ned under bølgen av mennesker, forteller John Male fra Pretoria til avisen The Citizen.

– Sikkerhetsvaktene slo Dørene skulle absolutt ikke ha vært lukket, sier et annet øyenvitne, Abenego Lehihi, til avisen Saturday Star. Han mistet en slektning i tragedien.

– Folk forsøkte å nå plattformen, men de kunne ikke på grunn av den stengte døren. Sikkerhetsvaktene brukte batongene sine på folk, og det var ingen grunn til at de skulle slå folk med batonger. Hvordan skal jeg kunne forklare hva som skjedde med søskenbarnet mitt? sier Abenego.

Han hevder jernbaneselskapet Spoornet heller ikke hadde nok billettkontrollører til å ta unna køene av mennesker som skulle hjem for helgen. Bare en mann kontrollerte billettene til det aktuelle toget.

Det er andre alvorlige ulykke på en jernbanestasjon i Sør-Afrika på bare to uker. 19. februar satte passasjerer fyr på den gamle stasjonsbygningen i Pretoria i raseri over at et tog var innstilt.

I 1996 ble 15 mennesker trampet i hjel og nærmere hundre ble skadd da det brøt ut panikk blant passasjerene på en togstasjon øst for Johannesburg.

NTB-REUTERS-AFP