– Trafikken ut av Houston var ubeskrivelig tett. Mange biler og bensinstasjoner gikk tomme for bensin, forteller Aasbo som evakuerte sammen med kone og en uke gammel baby etter å ha spikret for vinduer i sjømannskirken og boligene på kirkeområde som ligger i den flomutsatte bydelen Pasadena i det sørøstlig Huston.

– I dette området er alle pålagt å evakuere, forteller Aasbo på telefon fra byen Conroe, der han sammen med de øvrige ansatte i sjømannskirken er innkvartert privat hos et medlem av Kirkerådet.

– Godt sikret og forsikret

Kirkebøker og løsøre i og utenfor kirken er godt sikret, og bygningene er godt forsikret, ifølge sjømannspresten.

– Det vi er opptatt av nå er å få folk i sikkerhet, sa Aasbo til NTB ved 20 tiden onsdag kveld, seks timer før nordmennene i «trygge » Conroe ventet å merke orkanen Rita.

Aasbo sier folk er forberedt på at det kan drøye inntil 12 timer før det verste er over. Deretter venter trolig nye 12 timer med sterk vind.

Han sier de ansatte ved sjømannskirken fredag var i kontakt med flere nordmenn som allerede har evakuert og noen som ennå lurte på om de skulle evakuere. Kontakt mellom de ansatte i Sjømannskirken og de ansatte ved det norske generalkonsulatet i Houston er god, ifølge sjømannspresten.

Følger ordre

Aasbo sier de fleste, også nordmennene, i de sørøstlige delene av Huston og i Galveston-området sørover mot kysten har fulgt ordren om å evakuere

– Men noen er jo blitt igjen. De satser på at det går bra og det får jo være deres sak, sier sjømannspresten.

Han forteller at de fleste nordmennene i Houston bor i de nordlige og vestlige delene av byen der det ikke er tvungen evakuering.

Enveiskjøring

Aasbo sier det knapt har vært kollektive transportmidler å se på hovedfartsårene nordover mot Dallas og vestover mot San Antonio. Begge disse hovedveiene ble besluttet gjort enveiskjørte onsdag. Beslutning fikk betydelig mer fart på trafikken, ifølge Aasbo.

– Men også fredag har biler og bensinstasjoner som er gått tomme for bensin skapt trafikkproblemer. Mange tankbiler har fredag vært på veiene for å hjelpe bilistene, forteller Aasbo.