Myndighetene i Houston ga onsdag ordre om delvis evakuering, og den norske sjømannskirken er fullt oppdatert på faren for at orkanen Rita kan ramme millionbyen.

– Vi har det travelt, sier sjømannsprest og kapellan Jan Tommy Fosse til NTB på telefon fra Houston. – Vi forbereder oss på å ta imot folk som trenger hjelp, men også på å måtte evakuere.

Han forteller at man nå spikrer plater foran vinduene og flytter matvarer over i én fryser for å sikre seg mot ødeleggelse dersom vann skulle trenge inn i bygningen.

Det er ca. 5.000 nordmenn i Houston, og Sjømannskirken samarbeider tett med det norske konsulatet i byen.

Preget

Fosse forteller også at byen er i ferd med å bli meget sterkt preget av evakuering og evakueringsforberedelser. Det er hamstring av mat og bensin og tendenser til køer på enkelte utfartsveier.

– Bensinstasjoner er gått tomme for bensin og diesel. Det skjer en omfattende hamstring av mat og vann, og mange butikker var alt tirsdag tomme for vann. Men myndighetene forsikrer at det er nok vann på lager, forteller Fosse.

– Det er jo litt skummelt, sier han om hvordan situasjonen oppleves.

– Vi har akkurat hatt gruppen fra New Orleans her, og så må vi nå forberede oss på den samme situasjonen selv.

Meget utsatt

Sjømannsprest Fosse forteller at Sjømannskirken ligger rett i utkanten av et område som av myndighetene er kategorisert som en sone C. Sone C er områder som må evakueres dersom det ser ut til at orkanen kommer.

– Vi ser an litt og venter med en evakueringsbeslutning til senere i dag eller i morgen, sier Fosse. – Men vi reiser heller litt før vi absolutt må. Da har vi noe større valgmuligheter når det gjelder hvor vi drar.

Fire norske familier er tilknyttet kirken og er bosatt like ved. Man har allerede bestemt å evakuere deler av familiene først, og har kontakt med noen man kan reise til.

– Men vi vet også om noen som kan trenge hjelp, og vi har hatt noen henvendelser, forteller Fosse. Sjømannskirken har også lagt ut informasjon om den truende stormen på sin hjemmeside, og følger ellers med på alle meldinger fra myndighetene.