TOR LEIF PEDERSEN

Julen er en skummel tid for pusekatter og bissevovver, for noen av kjæledyrene våre kan komme til å sette livet til eller bli alvorlig syk rett og slett fordi eierne ikke vet om enkelte faremomenter eller er observante nok i de hektiske juledagene.

Her er noen tips:

  • Sjokolade kan være direkte farlig for de firbeinte. 140 gram mørk sjokolade kan ta livet av en hund på 25 kilo!
  • Salt kjøtt som pinnekjøtt eller svineribbe er heller ikke bra for hunder og katter. Unngå derfor å la dem få rester av disse lekre favorittene i norsk julemattradisjon.
  • Pass på gjærbakstdeigen. Hvis hund eller katt får i seg dette når du har oppmerksomheten vendt vekk fra deigtrauet, kan det gå gale. Deigen kan sprenge på i magesekken og føre til alkoholforgiftning.
  • Innpakningsbånd kan være en gøy leke for leklystne katter. Vær oppmerksom på katter er blitt kvalt av slike bånd.
  • Enkelte planter er giftige for dyr. Blant annet julestjernen, men også andre vanlige inneplanter. Pass på at dyrene ikke tygger i seg stueplantene!
  • Levende lys skal man være forsiktig med. Det hender rett som det er at hunder og katter bli brannskadet av levende lys, peisild, varme væsker fra gryter og panner. Og fakkelbokser utenfor dørene kan gå på værhårene løs for nyskjerrige puser.
  • Voksne hunder og katter vil som regel vite å passe seg for slike faremomenter. Verre er det med kattunger og hundevalper. Pass ekstra godt på hva de finner på mens menneskevennene deres er opptatt med å spise godsaker, gå rundt juletreet eller pakke ut julegaver.

Veterinærene i bergensområdet har gått sammen om en vaktordning. Veterinærene veksler om å ha vakt slik at du alltid vil komme i kontakt med en veterinær på kveldstid og i helger — inkludert jule- og nyttårshelger.

Så selv om din faste veterinær har tatt jule- eller nyttårsferie, fortvil ikke: I en nødssituasjon vil du få hjelp på følgende telefonnummer: 48072421 God katte- og hundeeierjul!

FRISTENDE: De fleste hunder elsker sjokolade, og bedende hundeøyne er vanskelig å motstå. Men stå imot.<p/> ARKIVFOTO