São Paulo: Kunstneren Gil Vicente har laget ni ulike portretter av seg selv som drapsmann. Ofrene er folk som paven, dronning Elizabeth og Kofi Annan.

Utstillingen er en del av kunstbiennalen som åpner i Brasils hovedstad São Paulo lørdag. Med kullstift har Gil Vicente tegnet seg selv idet han dreper kjente verdensledere.

Han holder en pistol mot tinningen til USAs tidligere president George W. Bush, som er bakbundet og står på knærne. Han bruker en kniv til å skjære over strupen på Brasils president Lula da Silva. Og Storbritannias dronning Elisabeth er fremstilt med et revolverløp mot nakken. Også folk som Kofi Annan, Mahmoud Ahmadinejad og Ariel Sharon blir drept i kulltegningene.

Serien på ni tegninger kalles «Fiender».

— Går over grensen

Kulltegningene har satt sinnene i kok i Brasil, og landets advokatforening mener utstillingen bør stoppes.

— Selv om et kunstverk fritt uttrykker kunstnerens kreativitet, må det være grenser for å vise fram dette offentlig, heter det i en uttalelse fra advokatforeningen.

Kunstbiennalen i São Paolo slår tilbake mot advokatene og hevder på sin side at ytringsfriheten er grunnleggende. Samtidig understreker arrangørene at tegningene verken gjenspeiler synspunktene til kuratorene eller til stiftelsen som står bak utstillingen.

Artikkelen fortsetter under bildet

NACHO DOCE

KUNST? Gil Vicente har tegnet Irans president Mahmoud Ahmadinejad med en pistol mot tinningen.

— En tjeneste å drepe dem

Kunstneren selv mener han gjør noe bra ved å drepe lederne.

— Siden de dreper så mange mennesker, vil det være en tjeneste å drepe dem, forstår du? Hvorfor dør ikke folk i makteliten? spør Gil Vicente.

De ni kulltegningene er verdsatt til rundt 1,5 millioner kroner, og kunstneren har satt som krav at de må kjøpes samlet.

Utstillingen åpner lørdag.