Kelly ble funnet i et skogholt nær sitt hjem.

Tragedien reiser nye alvorlige spørsmål rundt Labour-regjeringens håndtering av en rapport om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen, skrev nyhetsbyrået Reuters.

Kelly skal ha vært kilden til en BBC-reportasje der det het ar regjeringen "spritet opp" rapporten.

Den kjente politiske kommentatoren Patrick Wintour spurte i en artikkel i den liberale London-avisen The Guardian fredag hvilken hensikt den aggressive utspørringen av Kelly i Underhusets utenrikskomité sist tirsdag egentlig hadde tjent. Den tjente i hvert fall ikke rettferdighetens sak, mente Wintour.

"Reis hjem"

Saken er ytterst ubehagelig for statsminister Tony Blair, som lørdag var på offisielt besøk i Tokyo.

— Dette er en absolutt forferdelig tragedie. Jeg sørger dypt over David Kelly og hans familie. Han var en fin embetsmann som gjorde enormt mye godt for landet, sa Blair i en kort uttalelse, samtidig som han ba media og politikere om å vise tilbakeholdenhet.

Britiske opposisjonspolitikere mener imidlertid at Blair må gjøre mer enn som så: - Hvis jeg var statsminister, ville jeg avbryte Japan-besøket og reise hjem. Det er svært mange spørsmål som må besvares i løpet av de nærmeste dagene, sa den konservative opposisjonslederen Ian Duncan Smith fredag kveld.

- Folk er skeptiske

Smiths partifelle Richard Ottaway mener at saken er svært negativ for regjeringen.

— Hvis det viser seg at Kellys død skyldes politiske intriger, vil det være helt grufullt. Folk begynner å føle dyp skepsis til regjeringen og miste all tiltro til den, sa Ottaway.

— Og nå som politiske intriger har - eller kan ha - ført til at en kanskje viktig person i hele denne affæren er død, vil det ikke hjelpe regjeringen det aller minste, tilføyde Ottaway.

Under press

Den kjente fjernsynsjournalisten Tom Mangold, som var en nær personlig venn av David Kelly, sa at han hadde snakket med Kellys kone Janice før den avdøde ble funnet fredag.

— Hun fortalte meg at han hadde vært under voldsomt press og at han var svært harm over det som skjedde i komiteen, fortalte Mangold.

Janice Kelly skal også ha forklart at hennes mann hadde vært syk, men at han likevel ble tvunget til å oppholde seg på et såkalt sikkert sted, det vil trolig si et hus eller en leilighet disponert av de hemmelige tjenestene.

— Han likte ikke dette det aller minste, og sa at han ville hjem, sa Tom Mangold ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Statsminister Blair sa til pressefolk på flyet fra USA til Japan at forsvarsdepartementet i London vil gi ordre om uavhengig juridisk gransking av dødsfallet. Politiske observatører i London tror saken kan bli et mareritt for statsministeren i lang tid fremover.

NTB

DØD: David Kelly.
FOTO: SCANPIX