I Paris og en rekke andre byer strømmet flere tusen mennesker ut i gatene i en spontan protestdemonstrasjon mot Le Pen, som overraskende fikk rollen som utfordrer mot sittende president Jacques Chirac i den avgjørende kampen 5. mai. Demonstrantene ropte slagord som "Ut med Le Pen" og "Nei til fascismen".

Flau over å være fransk

På plakatene sto det også slagord som "Jeg er flau over å være fransk".

Den store britiske avisen The Sun erklærte søndagen for "skammens dag" i Frankrike.

Politiet brukte senere på natten tåregass mot grupper av demonstranter i Paris, som blant annet kastet veisperringer i metall på Concorde-plassen.

Chirac vant første valgomgang med 19,67 prosent da alt unntatt utenlandsstemmene var talt opp. Le Pen fikk 17,02 prosent, mens statsminister Lionel Jospin kom på tredjeplass med 16,07 prosent, og er dermed ute av racet.

Jøder og muslimer for Chirac

Franske jødiske og muslimske organisasjoner er forferdet over resultatet, og oppfordrer sine medlemmer til en massiv velgeraksjon til støtte for Chirac.

— Vi må stanse det ekstreme høyre og hindre Le Pen i å ta makten, sa Clement Yana, president for den jødiske paraplyorganisasjonen CRIF i Marseille. Han sier det er første gang organisasjonen forteller velgerne hva de bør stemme.

Mohamed Laqhila, talsmann for Den regionale komiteen for islamske anliggender, sier han ikke er overrasket over utfallet. Han beskyldte begge de to favorittene, Chirac og Jospin, for å fokusere for mye på kriminalitet, som er Le Pens domene.

En ydmyket Jospin måtte søndag kveld innse valgnederlaget, og sosialistene ba sine velgere i stedet støtte Chirac i neste omgang. Han kunngjorde samtidig at han trekker seg fra politikken. Jospins tilhengere gispet, hulket og klamret seg til hverandre i sjokk da nederlaget ble kjent i sosialistenes hovedkvarter.

Vant arbeiderklassen

Le Pen spiller på frykt for kriminalitet, for muslimske innvandrere fra Nord-Afrika, samt ønsket om å verne den nasjonale identiteten mot globalisering og EU. Med denne politiske plattformen vant han flesteparten av stemmene fra arbeiderklassen, ifølge en valgdagsmåling.

Ingen tror at Le Pen vil vinne presidentvalget. Målinger søndag kveld anslår at Le Pen vil tape med rundt 22 prosent mot Chiracs 78 prosent i andre runde. Men like fullt er resultatet rystende både innad i Frankrike og ikke minst for venstresiden i europeisk politikk. (NTB)

VIDERE: Høyreekstreme Jean-Marie le Pen jubler etter at han i går gikk videre til andre valgomgang.
FOTO: SCANPIX