Torsdag kveld skylte den første oljen inn i de sårbare våtmarksområdene South Pass nær munningen av Mississippi-elven.

Noen timer senere var miljøvernere i Fort Jakcson, en by nær enorme elvens utløp, i gang med å rense de første tilsølte fuglene.

Utenfor Louisiana fører en sterk sørøstlig vind det enorme oljeflaket stadig nærmere det skjøre dyrelivet i delstatens kystområde.

Store mengder delfiner, hvaler, skilpadder og ulike fuglearter står nå i fare fare for å møte samme skjebne.

I tillegg trues også delstatens viktige reke— og fiskerinæring av oljesølet.

Mislykket

Mange kilometer med lenser er lagt ut de siste dagene, i et forsøk på å hindre oljen fra å nå land. Det er også gjort forsøk på kontrollert brenning av oljen, men mengdene har vist seg å være for store.

BP arbeider på spreng med å få montert en 450 tonn stor trykkventil over oljebrønnen som lekker, men det kan ta tre måneder før den er på plass.

Enda lengre tid vil det ta å bore en ny brønn for å redusere trykket i den gamle, og ulykken er nå i ferd med å få politiske følger i USA.

Fredag ble to militærfly satt inn for å dumpe kjemikalier over oljesølet, men det er fortsatt usikkert hvor stor rolle militæret kommer til å spille i opprensningen.

Krever letestans

President Barack Obama åpnet nylig for ny oljeleting til havs, til tross for sterk motstand langt inn i sitt eget parti.

Motstanden kom til syne torsdag da senator Bill Nelson i Florida, som er demokrat, varslet et lovforslag som midlertidig vil blokkere Obama-administrasjonens beslutning om å åpne for ny oljeleting utenfor kysten av USA:

Nelson viser til risikoen for en potensiell «miljømessig og økonomisk katastrofe» som følge av utslippet fra Deepwater Horizon.

— Inntil vi vet hva som skjedde, ber jeg om øyeblikkelig stans i all oljeleting langs kysten, skriver Nelson i et brev til Obama ifølge NTB.

Det hvite hus vil holde oljeselskapet BP ansvarlig for oljeutslippet og krever at selskapet gjør alt i sin makt for å bøte på skadene.

Minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, understreker at det britiske oljeselskapet også må ta regningen for det framtidige oppryddingsarbeidet.

Plattformen sank i forrige uke, to dager etter at det brøt ut brann som følge av en eksplosjon om bord.