Georgias president Eduard Sjevardnadse truer med å sette inn hæren dersom den nyvalgte nasjonalforsamlingen ikke godkjenner en ordre om å innføre unntakstilstand innen 48 timer. Opposisjonsleder Mikhail Saakasjvili sier Sjevardnadse kan bli sittende enn så lenge, men bare dersom han utskriver nyvalg.

Opposisjonen har utnevnt det kvinnelige parlamentsmedlemet Nino Burdsjanadse til midlertidig president. Det sittende regimet har erklært unntakstilstand.

Den omstridte presidenten betegner demonstrantenes inntogsmarsj i parlamentet som forsøk på et væpnet kupp.

— Dette er et forsøk på et statskupp og et forsøk på å styrte presidenten, sa Sjevardnadse.

— Jeg kan ikke gjøre annet nå. Jeg erklærer unntakstilstand. Dette er en spesiell ordre, og både forsvarsdepartementet og innenriksdepartementet vil bli involvert. Og vi vil gjenopprette ro og orden, fastslo han.

President Eduard Sjevardnadse var i ferd med å holde en tale da flere hundre tilhengere av opposisjonen lørdag stormet parlamentet og ropte at han skulle gå av. Titusener av demonstranter befant seg i gatene utenfor.

Sjevardnadse ble straks geleidet ut av sine egne livvakter. Hundrevis av demonstranter presset seg deretter gjennom dørene og overtok bygningen mens de viftet med georgiske flagg.

Nino Burdzhanadze (bildet) er foreslått som ny president i Georgia av opposisjonen. FOTO: DAVID MDZINARISHVILI, REUTERS