AGNAR KAARBØ

Jeg sitter midt i et hav av lys. Mørket omslutter Saphanhin stadion i Phuket by. Men det jages vekk av de 10. 000 lysene som tennes på tribunen og gressmatten, slik buddhistene gjør det ved sine seremonier for de døde.

Himmelreise

Så fylles hundrevis av hvite plastsekker med rund bunn med blafrende lys. På et gitt signal slippes de og varmluften løfter de små ballongene mot kveldshimmelen.

— Dette symboliserer åndens frigjøring fra kroppen og reise mot himmelen, forklarer en stemme over høyttaleranlegget. Et vinddrag fører lyskjeglene over tribunen hvor 1000 munker med hvert sitt lys har malt tribunene i flakkende oransje.

Synet er gripende

På samme tid en mektig manifestasjon av sorg og fortvilelse over de rundt 10.000 menneskene som døde på strendene i denne delen av Thailand 26. desember, og en massiv trøst for alle som har kjempet så hardt etter at tsunamien rammet.

Det hele begynner to timer tidligere. Vi får utdelt en tynn plastmatte til å sitte på foran lyset. Jeg finner en plass mellom en ung mann og en ung kvinne, begge fra Phuket. I nesten to timer sitter jeg med beina i kors eller på knærne, som skikken er under det buddhistiske ritualet.

Det begynner med representanter for muslimer, kristne og buddhister som gjennomfører sine religiøse seremonier. Så synger de flere tusen buddhistmunkene på tribunen sin monotone sang til minne om de døde, ikke bare i Thailand, men rundt hele Det indiske hav. Kondolansetaler fra de offisielle representantene holdes.

Alvor og liv

På det brunsvidde gresset sitter ungdommer, voksne og eldre side om side mens det hele pågår. En toåring ved siden av meg er den eneste som er uberørt av alvoret. Han griper det oransje stearinlyset for å leke med det. Men, oops, der brakk det. To klaps over fingrene og ett på rumpen fra moren følger.

En mobiltelefon med en bisarr lyd ringer. Noen tenner lysene for tidlig. Ingenting klarer likevel å forstyrre verdigheten og ektheten i det som skjer mens mørket sakte siger på.

Slik er sorgens ansikt i Thailand. Livet går tilsynelatende videre for et hardt prøvd land og folk, men tragedien gjemmes ikke vekk.

Aftenposten/Bergens Tidende

MINNESTUND: Flere tusen var samlet på Saphanhin stadion i Phuket.<p/>FOTO: DAG GRUNDSETH