Det er første at en hval av denne typen tar seg opp i Themsen siden man begynte å registrere slike besøk i 1913. Arten er utrydningstruet og kan bli opp til 10 meter lang og veie åtte tonn.

En redningsskøyte holder vakt over hvalen, og redningsmannskaper prøver ifølge BBC å holde den unna elvebredden. Nebbhvalen fikk et blødende sår da den svømte inn i en båt og veterinærer som overvåker situasjonen mener den er i ferd med å bli svært sliten.

Hvalen er svært forvirret og fagfolk frykter den er i så dårlig form at den ikke vil overleve besøket i den britiske hovedstaden.

Bekymret — Hvalen har strandet to ganger og det bekymrer oss. Den kan være syk. Den er i hvert fall stresset og i grunt farvann. Dette er et dyr som er vant til å svømme i dypt vann, sier Tony Woodley i den britiske marinen.

— Jeg så den blåse, det kom en vannsøyle som glitret i luften, det var et forbløffende syn, forteller øyenvitnet Tom Howard-Vyne.

Hvaleksperter mener dyret trolig er kommet på villstrå, og tilføyer at det tidligere har vært sett delfiner på det samme stedet.

Hvalen i Themsen tiltrakk seg store tilskuerskarer fredag, og også tilløp til trafikkork over broene.

Nysgjerrig Nebbhvalen har flere likhetstrekk med delfiner og har sitt naturlige habitat i Nord-Atlanteren utenfor kysten av Norge, Island, Grønland og nordøstkysten av Canada.

Nebbhvaler kan bli mellom 30 og 40 år gamle og er kjent for å være svært nysgjerrige. Dette har gjort dem utsatt for ulovlig fangst, men artens eksistens trues også av ødelagte leveområder. (©NTB)

Elven Themsen i London har fått ny attraksjon. En nebbhval har tatt seg opp i det grumsete elvevannet og fått nysgjerrige tilskuere til å strømme til elvebredden og trafikken til å gå i stå.

Hvaleksperter tror nebbhvalen som har tatt seg opp i elven Themsen i London, er kommet på villstrå. I hvert fall er den et uvanlig syn i den britiske hovedstaden og skuelystne strømmer til for å kikke.