Klokken 10.14 fredag 14. juli tordnet en kolossal ildkule over himmelen sørøst på Østlandet. Og etterpå ble flere biter av en såkalt CO-meteoritt funnet i hager og på et tak i Moss.

– Det er utrolig sjelden at noe sånt skjer. Det er første gang siden 1969 at en meteoritt har gått gjennom en tak noe sted i Europa, sier astronom Knut Jørgen Ødegaard til NTB.

I tillegg er meteoritten som falt ned, utrolig sjelden. Tidligere er bare fem fall av CO-meteoritter observert på Jorden. Forrige gang det skjedde var i Russland i 1937. Onsdag ble meteoritten overrakt fra Norgesgruppen til Universitetet i Oslo.

– Dette er så stort at det er noe ikke engang jeg drømmer om, sier Ødegaard.

Satt på utedoen

Det startet med at folk i et meget stort område kunne observere ildkulen mens den forårsaket kraftige drønn og torden. Lydene ble observert av en infralyd-detektor drevet av NORSAR på Løten. Ildkulen ble observert opptil 300 kilometer unna.

Bussjåføren Ragnar Martinsen satt på utedoen på hytta i Rygge da han hørte drønnene.

Da han noen minutter senere forlot doen, hørte han en hvislelyd. Plutselig traff en liten stein en bølgeblikkplate på bakken et par meter fra ham med et pang. Steinmeteoritten veide til sammen 35 gram, men delte seg i det harde sammenstøtet.

– Det skjer uhyre sjelden at noen ser at meteoritter treffer bakken. Det er enda sjeldnere at noe menneskeskapt blir truffet. Men dette var bare begynnelsen, sier Ødegaard.

Hage

To dager senere ble en annen og mye større del funnet i en hage nær Moss, omkring 4,5 kilometer fra det første nedslaget. Denne steinen veier 750 gram. Biten traff et plommetre og kuttet av tre grener før den boret seg 7 cm ned i plenen.

Meteoritten ble funnet av Frode Johnsen da familien hans kom tilbake fra ferie og forsøkte å slå plenen. Steinen ble funnet på et sted der familiens tre barn ofte leker.

Vannlekkasje

Den uvanlig tørre sommeren tok en pause i månedsskiftet da en intens byge

traff Moss. Taket på lagerbygningen til UNIL på Solgård skog begynte å lekke og et firma ble leid inn for å tette det.

De oppdaget et stort hull og 10 cm nede i isolasjonen lå det en svart stein. For første gang siden 1969 hadde en meteoritt trengt gjennom et tak i Europa.

Den 676 gram tunge steinen passer sammen med Johansen-biten og de skilte nok lag mens de passerte gjennom de nedre delene av atmosfæren.

– Dette er et hull mann ble lykkelig over, selv om det ble en vannlekkasje. Den lykkeligste vannlekkasjen for vitenskapen i nyere tid, sier astronomen.

Viktig for vitenskapen

– Denne typen meteoritt er spesielt viktig for vitenskapen. Den kan være med på å bidra til at vi kan forstå opprinnelsen til solsystemet og jorden, sier en opprømt Ødegaard.

Bitene vil bli undersøkt videre i både inn— og utland. En CO-metoritt er en karbonholdig kondritt, noe som betyr at den er eldre enn solsystemet og jorden og består av det materialet som planetene blir til fra. Ved å studere denne kan en finne ut hvordan forholdene var i solsystemet før planetene ble til.

– Og dermed kan en også forstå hvordan planetene blir til, sier Ødegaard.

Bitene som nå er funnet, stammer antakelig fra en meteoritt som har vært på flere hundre kilo, og har delt seg i flere hundre, kanskje flere tusen biter, i sin ferd gjennom atmosfæren.

Og alle bitene er ikke funnet.

– Det er mange biter som ikke er funnet, så vi håper folk går mann av huse og leter etter svarte steiner i området rundt Moss, Rygge og Jeløya, sier Ødegaard. Steinene er grå inni og er ru utenpå, og noen av steinene er magnetiske.

– Finner de noe sånt, bør de kontakte for eksempel undertegnede, sier Ødegaard og lover samtidig finnerlønn til dem som skulle være så heldige å finne en slik stein.

SJELDEN: For første gang siden 1969 har en meteroitt trengt gjennom et tak i Europa, og det skjedde i Moss. Astronom Knut Jørgen Ødegaard med den sjeldne meteroitten.
scanpix