Utsagnet er Fischers eget. Mer om foranledningen senere.

Nå er Bobby Fischer, er død, 64 år gammel.

Fischer ble født i Chicago 9. mars 1943, og vokste opp i Brooklyn i New York.

Bobby Fischer ble av mange eksperter regnet som en av verdens beste sjakkspillere, og ble verdensberømt da han slo Sovjetunioines Boris Spassky i 1972 og ble verdensmester.

Han var en kontroversiell utøver. Da han skulle forsvare tittelen sin mot Anatoly Karpov in 1975, la han inn en liste på 64 krav om hvordan kampen skulle spilles. Kravene omhandlet alt fra hvilke klær publikum skulle ha på seg til hvordan oppgjøret skulle avgjøres. Det internasjonale Sjakkforbundet FIDE godtok faktisk 63 av dem. Men forbundet nektet å godta at at ved stillingen 9-9, skulle Fischer få beholde tittelen. Dermed frasa Fischer seg tittelen.

17 år senere, dukket Fischer opp igjen på den internasjonale sjakkscenen. I krigsherjede og FN-boikottede Jugoslavia skulle han spille tidenes omkamp mot Boris Spassky. 30 millioner lå i potten, 20 av dem til vinneren. (USA advarte Fischer på det sterkeste mot å delta. Men sjakkmesteren svarte med å spytte på den skriftlige advarselen — foran kamera.)

Fischer vant kampen, men har ikke konkurrert siden.

Særlig mer populær på hjemmebane ble ikke Fischer da han i et radiointervju kommenterte 11. september-angrepet på denne måten.

— This is all wonderful news.

Han begrunnet utsagnet med at «USA og Israel hadde slaktet palestinere i årevis».

Selv om moren og sannsynligvis også faren var jødiske, nektet Fischer å vedkjenne seg sitt opphav. Han benektet holocaust og krevde at oppslagsverk sluttet å omtale ham som jøde.

Det var kampen i Jugoslavia som indirekte førte ham til Island.

Fischer var etterlyst i USA for brudd på internasjonale sanksjoner etter å ha spilt et parti mot nettopp Spassky i Jugoslavia i 1992. Han fikk status som ettersøkt, og da han ble arrestert i Japan i 2002, krevde USA ham utlevert. Japanerne gav ikke etter, men Fischer måtte finne seg en ny fluktrute. Etter å ha fått avslag fra blant annet Tyskland, skrev han i 2005 et brev til islandske myndigheter og søkte om statsborgerskap. Søknaden ble innvilget.

Fischer hadde vært syk en stund da han døde på et sykehus i Reykjavik i går. Det er foreløpig ikke kjent hva Fischer døde av.

Hvem sa sjakk var kjedelig?

KILDE: WIKIPEDIA

1992: Bobby Fischer (til høyre)og Boris Spassky møttes til århundrets omkamp - av alle steder i Jugoslavia.
IVAN MILUTINOVIC
2005: Bobby Fischer forlater Tokyo for å dra til Island Han bodde de siste årene av sitt liv på Island, for å unngå å bli deportert tilbake til fødelandet USA.
YURIKO NAKAO