Den gamle byen Caral ved Andes ble bygget mellom 2.600 og 2.000 år før Kristus, mener arkeologer etter en utgravning. Funnet tilbakedaterer det avanserte samfunnet i denne delen av verden med 800 år. Caral indikerer også at menneskene som bodde der var avanserte nok til å organisere byggingen av et arkitektonisk mesterverk.

Caral er ett av 18 utgravningssteder i Supe-dalen i Peru, som strekker seg fra Stillehavskysten til Andes. Størrelsen og kompleksiteten til Caral tydet på at byen ble bygget rundt 1.500 år før Kristus. Karbon-dateringer viser imidlertid at stedet er 1.000 år eldre enn først antatt.

— Etter funnene i Caral må vi skrive om det vi vet om utviklingen av tidlige sivilisasjoner i Andes, sier Jonathan Haas ved Field Museum i Chicago til BBC News.

Carals pyramider og vanningssystem viser at arbeidet var organisert. Dette er et tegn på makt og rikdom i en tid hvor befolkningen ellers jaktet og samlet i mindre samfunn. Forskningsrapporten er publisert i tidsskriftet Science.(Origo)